Στον μυθικό Ταύγετο και την Σπάρτη

10.11.2004

Η Λακωνία είναι ένας νομός με πολλές εναλλαγές και διαφορετικές
εικόνες. Ένα μέρος που προικίστηκε με τόσα χαρίσματα ώστε να μπορεί να προσφέρει τις ομορφιές του κάθε εποχή του χρόνου. Μπορείτε να πραγματοποιήσετε εκδρομές στον Ταύγετο, αλλά και στις γύρω πανέμορφες περιοχές.
Η θάλασσα, το Μυρτώο Πέλαγος, ο Λακωνικός και ο Μεσσηνιακός Κόλπος, δημιούργησαν μοναδικά δώρα. Τα βουνά, ο Ταΰγετος και ο Πάρνωνας, έφτιαξαν το υπέροχο σκηνικό της πράσινης φύσης. Ο Ευρώτας, το μυθικό ποτάμι, ζωντανεύει την κοιλάδα και χαρίζει πλούτο. Και οι άνθρωποι της Λακωνίας, στο πέρασμα των αιώνων και μέχρι σήμερα, προσφέρουν απλόχερα τον τόπο τους, τη φιλοξενία τους, τον πολιτισμό τους. Εάν αποζητάτε ένα μυθικό ταξίδι, μια πραγματικά όμορφη απόδραση, μια νέα εμπειρία, ξεκινήστε την περιήγηση. Με πορεία προς Νότια Πελοπόννησο, μέσω του δρόμου Κορίνθου-Τρίπολης και Τρίπολης-Σπάρτης κατηφορίζουμε στη Λακωνική γη, που απέχει μόλις 200 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Η Σπάρτη μας υποδέχεται λιτή και περήφανη. Μετά την επίσκεψη στην πόλη, θα ξεκινήσουμε για φυσικές απολαύσεις στα χωριά καιτα δάση του Ταΰγετου. Στη Λακωνία θα τα βρείτε όλα, κάθε εποχή του χρόνου, για όλες τα γούστα. Η τουριστική υποδομή του νομού είναι άρτια, με πολλές επιλογές σε καταλύματα κάθε είδους και κατηγορίας, θαυμάσια τοπική κουζίνα και εστιατόρια, πλήθος από παραδοσιακά προϊόντα και καταστήματα και πολλές καλές προτάσεις για διασκέδαση. Τα μνημεία, αξιοθέατα και μουσεία είναι όλα αξιόλογα και προσεγμένα και το οδικό δίκτυο σε καλή κατάσταση.

Σπάρτη: Ιστορική δύναμη…
Το ιστορικό βασίλειο του Μενέλαου και της Ελένης, η πόλη του Λεωνίδα, στέκεται κάτω από τις κορυφές του Ταΰγετου, στις όχθες του Ευρώτα. Μια σύγχρονη πόλη με ένδοξο παρελθόν! Η σύγχρονη Σπάρτη, είναι μια πόλη με καλή ρυμοτομία, φωτεινή και απέριττη, με νεοκλασικές πινελιές, που αποτελεί το διοικητικό, οικονομικό και συγκοινωνιακό κέντρο της Λακωνίας. Η πρωτεύουσα του νομού Λακωνίας είναι χτισμένη στις παρυφές του κεντρικού Ταϋγέτου, στην κοιλάδα του Ευρώτα, πάνω στα ερείπια της αρχαίας Σπάρτης. Απέχει περίπου 225 χλμ. από την Αθήνα. Μέσα στα όρια του Δήμου Σπάρτης συμπεριλαμβάνονται και τα χωριά Γούναρης, Καλάμι, Κοκκινόραχη, Μαγούλα και Ριβιώτισσα και οι οικισμοί της Αγίας Ειρήνης και της Αγίας Κυριακής.

Σπουδαία Αξιοθέατα
Κατά την περιήγησή σας στην πόλη, πρέπει οπωσδήποτε να θαυμάσετε μερικά από τα αξιοθέατά της. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει το Μενελάιο στη Θεράπνη, ένα ιερό που χτίστηκε προς τιμήν του Μενελάου και της συζύγου του Ωραίας Ελένης, τους οποίους οι λακεδαιμόνιοι, οι αρχαίοι σπαρτιάτες, είχαν θεοποιήσει. Ακόμα, αξίζει να επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο, την Κουμαντάρειο Πινακοθήκη με έργα μεγάλων ευρωπαίων ζωγράφων, την ακρόπολη της Σπάρτης και το ιερό Ορθίας Αρτέμιδος, στη βόρεια πλευρά της πόλης. Στο κέντρο της πόλης υπάρχουν αρκετά ξενοδοχεία με πολλές ανέσεις, αλλά και εστιατόρια με φαγητά από την παραδοσιακή ελληνική και τοπική κουζίνα. Η καρδιά της νυχτερινής ζωής χτυπάει στην Πλατεία Δημαρχείου…

Βάση για εκδρομές
Με αφετηρία τη Σπάρτη μπορείτε να πραγματοποιήσετε κοντινές εκδρομές, είτε με το δικό σας όχημα, είτε με τα δημόσια μέσα μεταφοράς. Απαραίτητη θεωρείται η επίσκεψη στην καστροπολιτεία του Μυστρά (μόλις 5 χλμ. δυτικά της πόλης), με τις εκκλησίες του 13ου αιώνα, που μοιάζουν σαν να μην τις έχει αγγίξει το πέρασμα των χρόνων. Από εδώ θα ξεκινήσουμε και την εξόρμησή μας στον Ταΰγετο.

Το μυθικό βουνό…
Η φύση και οι εναλλακτικές δυνατότητες περιηγήσεων στο ψηλότερο βουνό της Πελοποννήσου είναι μια must επιλογή για κάθε επισκέπτη. Ανεβείτε στα ορεινά χωριά, απολαύστε τη φύση, περιηγηθείτε στα μονοπάτια. Είναι θαυμάσια! Ο Ταΰγετος είναι ένα από τα πιο όμορφα βουνά της χώρας, του οποίου η επιβλητικότητα αποτέλεσε το έναυσμα για τη δημιουργία δεκάδων θρύλων γύρω από το όνομά του. Πιο χαρακτηριστικός είναι ο θρύλος των αρχαίων ελλήνων, οι οποίοι πίστευαν ότι κάπου στις βουνοκορφές του ζούσε η θεά Άρτεμη, την οποία και αναζητούσαν συχνά. Σύμφωνα με τη μυθολογία, το όρος έλαβε την ονομασία του από τη νύμφη Ταϋγέτη, κόρη του Άτλαντα, ενώ και ο Όμηρος εξύμνησε το όρος στα έπη του, λόγω του δέους που προκαλούσε η οροσειρά του. Ο Ταΰγετος βρίσκεται στο μεσαίο δάκτυλο της Πελοποννήσου και αποτελεί το πιο ψηλό βουνό της (2.407 μ.), αποτελεί δε και το φυσικό σύνορο Λακωνίας-Μεσσηνίας. Στον Ανατολικό Ταΰγετο, η ορεινή ζώνη διαθέτει δίκτυο μονοπατιών που συνδέουν τα ορεινά χωριά της Λακωνίας. Εικόνες μοναδικές, τοπία επιβλητικά σας περιμένουν για περιηγήσεις στο πιο όμορφο βουνό της νότιας Ελλάδας. Μην διστάσετε!

Διαδρομές και δραστηριότητες στη φύση
Στον Ταΰγετο η φύση φοράει τα καλά της ... Το χειμώνα, τα ορεινά χωριά και το βουνό αποτελούν μια πρόκληση εναλλακτικών αποδράσεων και δραστηριοτήτων. Με αφετηρία τη Σπάρτη, ανεβείτε ως την Αναβρυτή, ένα από τα πιο όμορφα χωριά της ορεινής ζώνης, με ξενώνα και επιλογές φαγητού. Από την Αναβρυτή ξεκινάει το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4, αλλά και ένα πολύ καλό δίκτυο μονοπατιών, βασισμένο στα παλιά καλντερίμια που συνέδεαν τα χωριά του Ταΰγετου. Οι διαδρομές απευθύνονται σε όλες τις κατηγορίες πεζοπόρων και αξίζουν, μιας και συνδέουν όμορφα χωριά, πηγές και βρύσες, μοναστήρια και εκκλησίες της περιοχής. Η σήμανση είναι ιδιαίτερα καλή, ενώ θα βρείτε και χάρτες και έντυπο υλικό. Άλλη προτεινόμενη διαδρομή είναι από τον δρόμο Σπάρτης-Καλαμάτας μέχρι το χωριό Τρύπη. Από την Τρύπη, πανέμορφο χωριό στο οποίο επίσης θα βρείτε ταβέρνες, ξεκινούν πεζοπορικά μονοπάτια. Αξίζει να δείτε το φαράγγι της Λαγκάδας με πυκνό δάσος. Στην περιοχή αυτή βρίσκεται και η χαράδρα με πιο γνωστό σημείο τον θρυλικό Καιάδα. Κοντά στην Τρύπη (στη Λαγκάδα) έχει δημιουργηθεί αναρριχητικό πάρκο σε συνεργασία με τον Ορειβατικό Σύλλογο Σπάρτης, που περιλαμβάνει 55 διαδρομές. Μια άλλη πρόταση για να ζήσετε τις ομορφιές του Ταΰγετου, είναι να κατευθυνθείτε μέσω του χωριού Ξηροκάμπι προς Κουμουστά. Στο Ξηροκάμπι θα έχετε επιλογές για φαγητό και καφέ, ενώ στο δρόμο προς το ορεινό καταφύγιο του Ορειβατικού Συλλόγου θα συναντήσετε το ερειπωμένο χωριό Κουμουστά (με μεσαιωνικά στοιχεία), το οποίο μάλλον αρχίζει να ξαναζωντανεύει τα τελευταία χρόνια…Το χωριό βρίσκεται σε μια καταπληκτική τοποθεσία, πνιγμένη στο πράσινο, ενώ τα έρημα σπίτια δημιουργούν μια απόκοσμη μυθική ατμόσφαιρα!

Πελλάνα: Άγνωστες ορεινές διαδρομές
Κτισμένος στο βόρειο τμήμα του Ταΰγετου και εκμεταλλευόμενος τις πλούσιες φυσικές ομορφιές του, ο Δήμος Πελλάνας σας προσκαλεί σε μια μοναδική περιήγηση με θέα το πράσινο. Όπως είναι λογικό, ο Ταΰγετος έδωσε το δικό του στίγμα στο Δήμο Πελλάνας, χαρίζοντάς του τοπία εξαιρετικής αισθητικής αλλά και επιλογές πεζοπορίας για τους φυσιολάτρες και τους funs της περιπέτειας. Τα δημοτικά διαμερίσματα Αγίου Κωνσταντίνου, Αγόριανης, Αλευρούς, Βορδόνιας, Γεωργιτσίου, Καστορείου (έδρα), Λογκανίκου, Πελλάνας και Περιβολιών είναι απλά η απόδειξη… Η τουριστική υποδομή ακόμα δεν είναι αναπτυγμένη, ωστόσο, η φυσική ομορφιά της περιοχής, τα όμορφα χωριά και η κατασκευή του δρόμου Σπάρτης-Μεγαλόπολης σίγουρα θα αλλάξουν την κατάσταση, μετατρέποντας την περιοχή σε ιδιαίτερα ενδιαφέρον προορισμό.

Επιλογές περιηγήσεων
Εδώ θα βρεθείτε κυριολεκτικά αγκαλιά με τη φύση και θα νιώσετε σε κάθε βήμα σας την απόλυτη ηρεμία. Βολτάρετε στα παραδοσιακά σοκάκια της Αλευρούς και χαθείτε στις μυρωδιές των ανθισμένων κήπων, δείτε από κοντά τους παραδοσιακούς αλευρόμυλους στο Μέγα Ρέμα και στο Πουρναρόρεμα του Γεωργιτσίου, απολαύστε μοναδικούς περιπάτους στις πηγές του Μπουτζούρη, του Μελιχώβου καθώς και στις τοποθεσίες Κρυόβρυσης (φημίζεται για τα τρεχούμενα νερά της) και Μπαρμπάραινας στο Δ.Δ. Αγόριανης, δροσιστείτε στις πηγές του Αγίου Μάμαντος και τέλος δοκιμάστε τις πεζοπορικές σας δυνατότητες στο φαράγγι του Κάρδαρη (και οι δύο τοποθεσίες βρίσκονται λίγο έξω από το Καστόρειο).

Top αξιοθέατα
Αρκετές είναι οι τοποθεσίες που παρουσιάζουν ιστορικό ενδιαφέρον και χρήζουν την προσοχή των επισκεπτών, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν οι οικισμοί Κοτίτσας και Πέρα Λογκανίκου (φημίζεται για τις εκκλησίες του αλλά και το Πυργόσπιτο «Σταυροπήγι») στο Δ.Δ. Λογκανίκου, το κάστρο, ο ναός του Αγίου Δημητρίου και το Σταυρούλι στη Βορδόνια, η Μονή Καστρίου, η Παναγιά του βουνού και η Γέννηση της Θεοτόκου στο Καστόρειο, το κάστρο της Αγόριανης και οι εκκλησίες του χωριού, η ακρόπολη της αρχαίας Πελλάνας και οι θολωτοί μυκηναϊκοί τάφοι στο ομώνυμο χωριό.

Πηγή: Περιοδικό AutoΤρίτη