Η Παναγία η Αλευρού

21.11.2021

Παναγία. Το συνηθέστερο προσωνύμιο με το οποίο αποκαλούμε αλλά και επικαλούμαστε την Θεοτόκο Μαρία, την μητέρα του Ιησού Χριστού.

Προς τιμήν της η Ορθόδοξος Εκκλησία έχει καθιερώσει πολλές γιορτές, τις λεγόμενες Θεομητορικές, οι οποίες είναι: η Γέννησις (εορτάζεται στις 8 Σεπτεμβρίου), τα Εισόδια (21 Νοεμβρίου), ο Ευαγγελισμός (25 Μαρτίου) και η Κοίμησις της Θεοτόκου (15 Αυγούστου).

Προσωνύμια ή αλλιώς «Θεοτοκωνύμια», έχουν αποδοθεί στην Παναγία και από τον λαό μας που θέλησε επίσης να τιμήσει και να υμνήσει την χάρη της.
Ονόματα που σχετίζονται με τα θαύματά της, τις ιδιότητές της, την αγιογράφησή της, την θέση που βρέθηκε η εικόνα της, την τοποθεσία του ναού της, τον κτήτορα της κλπ.
Έτσι σε πόλεις και χωριά, υπάρχουν μεγαλοπρεπείς εκκλησίες αλλά και ταπεινά ξωκλήσια αφιερωμένα στην Παναγία, με εκατοντάδες ονόματα όπως: Αθηνιώτισσα, Βρεφοκρατούσα, Γλυκοφιλούσα, Ελευθερώτρια, Θαλασσινή, Κεχαριτωμένη, Μεσοσπορίτισσα, Οδηγήτρια, Παντάνασσα, Σουμελά, Τρυπητή, Φανερωμένη, Χρυσοσπηλιώτισσα και πολλά άλλα.

Στην Μύκονο, το νησί των ανέμων αλλά και των ανεμόμυλων, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός εκκλησιών αφιερωμένων στην Παναγία. Μεταξύ αυτών βρίσκεται και ένα μικρό ερημοκλήσι η «Παναγία η Αλευρού» που σώζεται μέχρι σήμερα στον λόφο Κούνουπα. Το εκκλησάκι αυτό είναι καταγεγραμμένο σε βιβλίο του 1930 και ενδεχομένως να οφείλει το όνομά του σε κάποιον Αλευρά (μυλωνά), ο οποίος θα ήταν και ο κτήτορας - ιδιοκτήτης του. 

Στο Άγιον Όρος επίσης, στην Σκήτη της Αγίας Άννης, υπάρχει μία αγιογραφία τής Παναγίας τής Αλευρούς, η οποία αναπαριστά και περιγράφει το εξής θαύμα:
Στην νήσο Μύκονο μία πτωχή γραία ήλθε στην εικόνα τής Θεοτόκου και ζητούσε άφεσιν διότι δεν είχε άλευρον δια να παρασκευάσει άρτους για την εορτήν των Εισοδίων. Καθώς άκουσε κάποιον θόρυβον από την περιοχή τής Βορείας Πύλης τού Αγίου Βήματος, κατευθύνθηκε εκεί πέρα και είδεν να ρέει άλευρον από την προσκομιδήν το οποίο και άρχισε να μαζεύει. Καθώς δε η ποσότης του ήτο πολύ μεγάλη ανεφώνησε: "Σώνει Παναγία μου, σώνει".

Πηγές
«Τοπωνυμικόν τής Μυκόνου» 1930, Σίμου Μενάρδου, Ιδρυματικό Αποθετήριο Πανεπιστημίου Θεσσαλίας