143 τ. χλμ. του Ταϋγέτου εντάσσονται σε καθεστώς απόλυτης προστασίας

15.12.2021

Στα «απάτητα βουνά» θα ενταχθεί ο Ταΰγετος, μαζί με άλλα πέντε βουνά της Ελλάδας, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, με σκοπό και τα έξι να τεθούν  σε καθεστώς απόλυτης προστασίας.

Όπως διευκρίνισε, θα ισχύσει καθολική απαγόρευση για την διάνοιξη δρόμων, όπως επίσης θα απαγορεύεται η κατασκευή οποιουδήποτε τεχνικού έργου, ενώ δεν θα εκτελεστούν όσα έργα έχουν προγραμματισθεί.

Η ακριβής περιοχή εφαρμογής αυτού του καθεστώτος δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα από το υπουργείο, όμως στον Ταΰγετο η έκταση που θα περιλαμβάνει είναι 143,23 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Η επιλογή των θέσεων έχει γίνει βάσει μελέτης του Εργαστηρίου Διατήρησης Βιοποικιλότητας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο.

Απάτητα βουνά

Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή ο υφυπουργός ΠΕΝ ανακοίνωσε:  «Υπογράφουμε  μια υπουργική απόφαση για τα «Απάτητα βουνά» και θέτουμε σε καθεστώς απόλυτης προστασίας έξι βουνά, που είναι: ο Σμόλικας, η Τύμφη, τα Λευκά όρη στην Κρήτη, το όρος Χατζή στα Τρίκαλα, ο Σάος στην Σαμοθράκη και ο Ταΰγετος. Όπως τα βρήκαμε από το παρελθόν, έτσι θα τα δώσουμε στις επόμενες γενιές».

Ο ίδιος τόνισε ότι τα βουνά τίθενται σε καθεστώς απόλυτης προστασίας και θα ισχύσει καθολική απαγόρευση για την διάνοιξη δρόμων, όπως επίσης θα απαγορεύεται η κατασκευή οποιουδήποτε  τεχνικού έργου. Σημείωσε δε ότι «αν έχει δοθεί άδεια για έργο εκεί, δε θα προχωρήσει. Θα σταματήσει το έργο. Θα υπάρχει απαγόρευση διάνοιξης δρόμων, με στόχο τα βουνά να μείνουν απάτητα και αυτό είναι κάτι στο οποίο πρωτοπορεί η Ελλάδα».

Επίσης, ο υφυπουργός σημείωσε πως μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης, που έχει ενταχθεί προς χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ε.Ε., ξεκινούν αναδασώσεις με φύτευση συνολικά 20 εκατομμυρίων δέντρων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Οι πρώτοι στην Ευρώπη

Για τα «Απάτητα βουνά» ο κ. Αμυράς είχε μιλήσει τον προηγούμενο μήνα σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» και όπως είχε τονίσει, περίπου 950 τ. χλμ. σε έξι ελληνικά βουνά θα παραμείνουν «απάτητα».

Με πρωτοβουλία του υπουργείου Περιβάλλοντος, που βασίζεται επιστημονικά σε μελέτη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στις περιοχές αυτές θα απαγορευθεί κάθε νέα διάνοιξη δρόμου ή δημιουργία τεχνητών επιφανειών, ως μέσο προστασίας της μοναδικής βιοποικιλότητάς τους.

Όπως εξήγησε σε αυτή την συνέντευξη, οι ΗΠΑ ήταν οι πρώτες που δημιούργησαν το θεσμό των περιοχών άνευ δρόμων. Τις ονόμασαν «roadless rule» και χρειάστηκαν περίπου 20 χρόνια για να τις θεσμοθετήσουν.

«Στην Ευρώπη είμαστε οι πρώτοι που θα κάνουμε κάτι ανάλογο. Διεθνώς, ως περιοχές χωρίς δρόμους εννοούνται όσες είναι άνω του ενός τ. χλμ. σε έκταση και απέχουν περισσότερο από ένα τ. χλμ. από τον πλησιέστερο δρόμο. Στην Ελλάδα έχουμε περισσότερα από 370.000 χλμ. οδικού δικτύου, που χωρίζουν την χώρα σε 4.659 κομμάτια γης (σ.σ. αναφέρεται σε τμήματα ανάμεσα σε δρόμους, όχι μεμονωμένες ιδιοκτησίες). Η πιθανότητα να βρίσκεται κάποιος σε απόσταση πάνω από ένα χλμ. σε έναν δρόμο είναι μόλις 5,6%. Είμαστε, λοιπόν, "γαζωμένοι" από δρόμους και μάλιστα η Ελλάδα παρουσιάζει την μεγαλύτερη αύξηση κατάτμησης της γης από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης. Την ίδια στιγμή, η Ε.Ε. τονίζει πόσο σημαντικό είναι να ανασχεθεί ο κατακερματισμός των παρθένων περιοχών και η κάλυψή τους με τεχνητές επιφάνειες», είχε τονίσει ο υφυπουργός.

Επίσης, είχε εξηγήσει ότι τα «Απάτητα βουνά» είναι ένα ενδιάμεσο στάδιο μέχρι την ολοκλήρωση των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών που εκπονούνται για όλες τις περιοχές Natura, μιας και το 97% αυτών περιλαμβάνεται στο δίκτυο των προστατευόμενων περιοχών.

«Στόχος μας είναι όχι μόνο να προστατεύσουμε μοναδικούς οικοτόπους και σημαντικά είδη ζώων και φυτών στις περιοχές αυτές, αλλά και να βοηθήσουμε τις τοπικές κοινωνίες να τις αξιοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, να αρχίσουν να βλέπουν τα βουνά τους με διαφορετικά μάτια», πρόσθεσε.

Πηγή: Θάρρος News