«Εάν Διακρίναμε...» του Ιωάννη Βούλγαρη

07.07.2001

Υπήρξε Νωρίτερα Άλλη Δημιουργία.

Δεν υπάρχει μόνο μία Κτίση, μία μόνο Δημιουργία, αυτή που γνωρίζουν οι περισσότεροι από την Αγία Γραφή. Πριν από την Κτίση, όπως την περιγράφει το Βιβλίο της Γένεσης, υπήρξε η πρώτη Δημιουργία. Πρόκειται για τολμηρό και ασεβή ισχυρισμό;

«Όχι», λέγει ο ομογενής Ιωάννης Βούλγαρης, συγγραφέας του βιβλίου με τίτλο «Εάν Διακρίναμε...», που μόλις κυκλοφόρησε. «Παραμένουμε αυστηρά προσηλωμένοι στο πνεύμα και στο γράμμα της Αγίας Γραφής, η οποία οδηγεί στο συμπέρασμα αυτό κάθε προσεχτικό μελετητή. Το βιβλίο περιέχει εκτεταμένες αναφορές τόσο στη Γένεση, όσο και στα άλλα Βιβλία της Αγίας Γραφής και δίδει έμφαση στο σχέδιο τής δια της θυσίας του Ιησού Χριστού, σωτηρίας του ανθρώπου».

Για τον τίτλο που επέλεξε στο έργο του ο συγγραφέας, παραπέμπει στο Βιβλίο του Εκκλησιαστή 8:5 «...και καιρόν κρίσεως γιγνώσκει καρδία σοφού». Παρατηρεί σχετικά ο Ιωάννης Βούλγαρης: «Εμείς τί διαλέγουμε συνήθως στις αποφάσεις μας; Το χρόνο που πετάει και φεύγει, ή το δίκαιο που μένει παντοτινά;....».

Μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα» ο ομογενής συγγραφέας τόνισε ότι ο μεν Χρόνος αναφέρεται στη Γένεση, το δε Δίκαιο στο Σχέδιο του Θεού.

Και στην αγγλική

Το πρώτο αυτό βιβλίο του Ιωάννη Βούλγαρη, το οποίο ήδη μεταφράζεται για να εκδοθεί και στην αγγλική γλώσσα, αποτελεί ένα είδος αρχής για ένα δεύτερο βιβλίο που πρόκειται να γράψει με αναφορά στην κοινωνία των Χριστιανών.

Για τη συγγραφή προηγήθηκαν μελέτες και στο πρωτότυπο έργο της Γένεσης στην αρχαία εβραϊκή γλώσσα. Ο Ιωάννης Βούλγαρης επιμένει ιδιαίτερα στο βιβλίο του να παρουσιάσει τις αυθεντικές εβραϊκές λέξεις με την ερμηνεία τους.

«Ως προς τη γη, ο χρόνος είναι απέραντος», τονίζει. «Εφόσον παραδεχόμαστε ότι η γη προϋπήρξε του ανθρώπου, μπορούμε να δεχτούμε ότι υπάρχει για εκατομμύρια και δισεκατομμύρια χρόνια. Αυτό ικανοποιεί τις απαιτήσεις των επιστημόνων. Η Γένεση αναφέρει πολύ καθαρά, ότι μέχρι τότε δεν είχε γίνει, για παράδειγμα, κάποιο φυτό. Αυτό μας δίνει να καταλάβουμε ότι κάποια άλλα είχαν ήδη γίνει προηγουμένως».

Κάπου μέσα στο βιβλίο του ο ομογενής συγγραφέας γράφει: «Ο Θεός δημιούργησε αυτόν τον πλανήτη, κάποτε στο πολύ μακρινό παρελθόν, που το ονομάζει "εν αρχή", δηλαδή στην αρχή, σύμφωνα με τη Γένεσις 1:1. Η γη θα πρέπει να καταρτίστηκε έτσι, ώστε να περιέχει όλα αυτά που αναφέραμε: αβύσσους, θάλασσες, πηγές υδάτων, γη, όρη, λόφους, πεδιάδες, χώματα, ορίζοντες, αιθέρες, φυσικούς νόμους, θεμέλια. Όλα αυτά τα στοιχεία της ύλης ήταν εκεί, από εκείνο το πολύ μακρινό παρελθόν, διότι μέσα στις έξι ημέρες της δημιουργίας ο Θεός δεν είπε "ας γίνουν τα ύδατα", ή "ας γίνει η ξηρά", ή "ας γίνουν τα αέρια" ή "ατμόσφαιρα" κ.λπ. Βλέπουμε μεν να ασχολείται από την πρώτη ημέρα με το διαχωρισμό των υδάτων, τα οποία ήταν ήδη επάνω στη γη, αλλά αυτές οι αμέτρητες ποσότητες υδάτων πότε και πώς βρέθηκαν εκεί; Αφού διαβάσουμε προσεκτικά τα χωρία της Γένεσης και δούμε ότι δεν έγιναν τότε, θα βγάλουμε το συμπέρασμα ότι θα πρέπει να είχαν γίνει προηγουμένως. Πριν από τις ορισμένες και μετρημένες έξι ημέρες».

Ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι υπήρξαν ή υπάρχουν:

• Η 1η Κτίση (παλαιά Δημιουργία) που περιλαμβάνει δύο φάσεις: τη δημιουργία της ανόργανης ύλης και τη δημιουργία της φυτοζωΐκής κτίσης.

• Η 2η Κτίση (Δημιουργία των 'Εξι Ημερών) η οποία περιλαμβάνει τη φυσικοπνευματική δημιουργία που μπορούμε να υποδιαιρέσουμε: στην ανακατάταξη φωτός και υδάτων, στην παρουσία της ξηράς με τη φυτοζωική αναδημιουργία και στη δημιουργία του ανθρώπου για πρώτη φορά. δηλαδή ένα φυσικό γένος, κατ΄ εικόνα Θεού.

• Πέρα από τις δύο αυτές Κτίσεις, γίνεται λόγος και για 3η Κτίση (Καινή Δημιουργία).


Ο Ιωάννης Π. Βούλγαρης, από το χωριό Αλεύρου της Σπάρτης, μελέτησε Αρχαία Ελληνικά στη γενέτειρά του και σπούδασε μουσική και προγραμματισμό υπολογιστών στην Αμερική. Παλαιότερα εργάστηκε ως μουσικός και ως διευθυντής Συστημάτων Πληροφορικής. Έχει τέσσερα παιδιά και ζει σήμερα με τη σύζυγο του Ειρήνη στο Νιού Τζέρσεϊ.

Το πρώτο αυτό βιβλίο του «Εάν διακρίναμε... (μεταξύ χρόνου και δικαίου, θα ήμασταν σοφοί) εκδόθηκε στην Αθήνα και ήδη άρχισε να κυκλοφορεί και στην Αμερική. Διατίθεται από τα καταστήματα «Άστρον» και «Τιτάν» στην Αστόρια. 

Για πληροφορίες, το τηλέφωνο είναι (973) 394-0892.



Νέα Υόρκη. Σταύρος Μαρμαρινός

Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ