Μουσταλευριά

Υλικά
4 ποτήρια έτοιμο μούστο
1 ποτήρι αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
καρυδόψιχα χονδροκομμένη
καρυδόψιχα ψιλοκομμένη
κανέλλα σε σκόνη

Εκτέλεση
Σε ένα σκεύος αναμιγνύουμε το αλεύρι με ένα νεροπότηρο χλιαρό μούστο και τα ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει ένας παχύρευστος χυλός.
Βάζουμε σε μέτρια φωτιά μία κατσαρόλα με τον υπόλοιπο μούστο και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε λίγο-λίγο τον χυλό ανακατεύοντας συνεχώς για να μην σβολιάσει. Συνεχίζουμε το βράσιμο ανακατεύοντας και όταν η μουσταλευριά δέσει και γίνει σαν κρέμα την αποσύρουμε από την φωτιά. Την αδειάζουμε σε πιατάκια ή μπολάκια, στα οποία προηγουμένως έχουμε ρίξει λίγη χονδροκομμένη καρυδόψιχα, και την αφήνουμε να κρυώσει.
Σερβίρουμε την μουσταλευριά πασπαλίζοντας κάθε μερίδα με λίγη κανέλλα και ψιλοκομμένη καρυδόψιχα.

Σουτζούκια
Παλαιότερα στην Αλευρού εκτός από μουσταλευριά συνήθιζαν να φτιάχνουν και σουτζούκια, ένα υπέροχο γλύκισμα με ολόκληρα καρύδια και μουσταλευριά το οποίο έφτιαχναν ως εξής:
Καθάριζαν τα καρύδια προσπαθώντας να τα διατηρήσουν ολόκληρα και με την βοήθεια μιας βελόνας τα περνούσαν σε κλωστή μήκους περίπου 40 εκατοστών. Στην συνέχεια κρατώντας την κλωστή από την μία άκρη, βούταγαν τα καρύδια στην ζεστή μουσταλευριά και τα έβγαζαν περιμένοντας λίγο μέχρι η επικάλυψη να κρυώσει. Επαναλάμβαναν αυτή την διαδικασία έως ότου τα καρύδια καλυφθούν από μία παχιά στρώση μουσταλευριάς και αφού τα πασπάλιζαν με λίγη κανέλλα, τα κρέμαγαν σε ένα καλά αεριζόμενο σημείο του σπιτιού για να στεγνώσουν. Με αυτόν τον τρόπο μπορούσαν να διατηρήσουν τα σουτζούκια για αρκετό καιρό και τα κατανάλωναν κόβοντας κάθε φορά από την κλωστή όσα καρύδια ήθελαν.


Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο με τοποθέτηση ενεργού συνδέσμου (link).