Οι οργανοπαίκτες της Αλευρούς

Δεν θυμάμαι πανηγύρι, γλέντι, αποκριά, γάμο χωρίς ζωντανή μουσική. Πάντα ένα κλαρίνο, ένα βιολί και μια κιθάρα συνόδευαν τις στιγμές χαράς των γονιών μας. Στο μαγαζί μας δεν υπήρχε γλέντι να μην ακουστεί το κλαρίνο του Κέκου ή του Διονύση, ή η κιθάρα του Ζάβρα. Και η πληρωμή ερχόταν από τους ίδιους τους διασκεδάζοντες που ανάλογα με το πόσο καλά είχε παίξει η ορχήστρα για να τους συνοδέψει, συνήθως όταν χόρευαν πρώτοι, έσκαγαν και το σχετικό «χάρτινο». Και οι πιο γνωστοί μουσικοί ήταν από την Αλευρού. Η Αλευρού ήταν ανέκαθεν γνωστή ως το χωριό των οργανοπαιχτών. Οι οργανοπαίχτες της ήταν και πολλοί και ακουστοί και ανανεώνονταν από γενιά σε γενιά. Επίσης υπήρχαν και τραγουδιστές άνδρες και γυναίκες.
Στους τακτικούς μεγάλους ετήσιους χορούς αλλά και στους συχνά πυκνά έκτακτους μετείχαν οι Αλευρίτες με τις οικογένειές τους καθώς και πολλά γειτονικά χωριά. Η σύνδεση Αλευρούς και Καστανιάς ήταν πολύ μεγάλη. Εξάλλου οι κοπέλες από την Αλευρού, ιδιαίτερα όμορφες, έρχονταν και έρχονται νύφες στην Καστανιά. Οι Αλευρίτες συνέθεταν και τραγούδια και κάθε οικογένεια χόρευε με το δικό της. Αυτά τα τραγούδια στην συνέχεια αγκαλιάστηκαν από όλη την περιοχή.

Στο διάστημα του μεσοπολέμου σε κάθε σπίτι της Αλευρούς ένα μέλος θα έπαιζε κάποιο μουσικό όργανο όπως, κλαρίνο, λαούτο, βιολί, μαντολίνο ή φλογέρα.

Θέλω να παραθέσω τα ονόματα όλων αυτών των μουσικών. Θα ξεκινήσω από αυτούς που έχουν φύγει μακριά μας:
Γεώργιος Ζήτης (ο περίφημος Κέκος): Κλαρίνο
Νικόλαος Πραβασίλης: Κλαρίνο
Ηλίας Ζάβρας: Κιθαρολάουτο
Χρήστος Ζάβρας: Λαούτο
Αθανάσιος Κουτσογιώργης: Κιθαρολάουτο
Βασίλης Βούλγαρης: Μπουζούκι
Παναγιώτης Βούλγαρης: Βιολί
Νικόλαος Ζάβρας: Τύμπανο
Δεν ξέρω αν υπάρχουν καταγραφές από τις εκτελέσεις τους, αλλά θα άξιζε τον κόπο να γίνει μια σχετική έκδοση.
Ο Πολυδεύκης θα μπορούσε να συνδράμει τον Σύλλογο της Αλευρούς σε μια τέτοια προσπάθεια.

Και βέβαια όταν υπάρχει το γονίδιο, ο δρόμος δεν χάνεται. Έτσι και σήμερα η Αλευρού εξακολουθεί να γεννάει μουσικούς, όπως:
Κωνσταντίνος Ζάβρας: Κιθάρα
Χρήστος Ζάβρας: Μπουζούκι
Γιάννης Βούλγαρης: Μπουζούκι
Παναγιώτης Βούλγαρης: Κιθάρα
Νίκος Βαρναβέλιας: Αρμόνιο
Γεώργιος Καλαβρυτινός: Μπουζούκι
Ηλίας Κάτσιος: Ντραμς

Και τελευταίο άφησα τον Διονύση Πραβασίλη με το κλαρίνο του, που έχει συνοδέψει πολλές ωραίες στιγμές μας και έχει παίξει και για τον Πολυδεύκη στην Γέφυρα. Κρατάει με σθένος την παλιά παράδοση, ως ο τελευταίος κλαρινίστας της Αλευρούς. Μακάρι να δούμε και κάποιον άλλο διάδοχο.

Στους νέους ευχόμαστε καλή καριέρα και σε ευρύτερους χώρους.

Ευγενία Λαμπή







Πηγή: Περιοδικό “Ο Πολυδεύκης” - Έκδοση του Πολιτιστικού Συλλόγου Καστορείου Λακεδαίμονος, Τεύχος 30, Οκτώβριος - Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2015
Πληροφορίες: Διονύσης Αθανασόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Ζάβρας, www.alevroulakonias.blogspot.gr, Β. Λαγανάς, Γ. Αρφάνης.