Λακωνικό μουσείο στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ

03.09.2017

Ένα μεγαλόπνοο σχέδιο εκπονεί η Παλλακωνική Ομοσπονδία Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και Καναδά, προσφορά πολύτιμη στην διάδοση της ελληνικής Παιδείας και του Πολιτισμού.

Με όραμα, πολύ προσωπική εργασία αλλά και με συμπαραστάτη τον διακεκριμένο ακαδημαϊκό Ηλία Τομάζο, ένα μουσείο 3.000 τ.μ. για την Λακωνία θα εγκαινιαστεί τον Σεπτέμβριο στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών, στο πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ των Η.Π.Α.

Το μουσείο,,το κόστος του οποίου ξεπερνά τα 500.000 ευρώ, θα φέρει τον τίτλο: «The Spartan / Leounes Laconian Museum» και βρίσκεται στον χώρο όπου ήδη έχει χτιστεί η εκκλησία των Τριών Ιεραρχών και το μαρμάρινο θέατρο «Μέγας Αλέξανδρος» το οποίο αποτελεί αντίγραφο του αρχαίου θεάτρου τής Επιδαύρου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Παλλακωνικής Ομοσπονδίας Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και Καναδά κο Γιώργο Μαραφάτσο (καταγόμενο εκ Κροκεών και εκ Βορδόνιας από την μητέρα του) στο μουσείο θα εκτίθενται έργα του Λάκωνα ομογενή ζωγράφου Νικόλα Λεούνη, καθώς και έργα τέχνης αξίας 15 εκατομμυρίων ευρώ που γενναιόδωρα η οικογένεια Λεούνη δώρισε στην Ομοσπονδία. Μάλιστα, το ζεύγος Νικολάου και Βενετίας Λεούνη με καταγωγή από την Αρεόπολη της Μάνης έχουν ήδη συνδράμει στην κατασκευή του με 165.000 ευρώ, ενώ μετά θάνατον όλη η περιουσία τους θα δωρηθεί στο μουσείο.

Στο μουσείο θα στεγαστούν αντίγραφα σπαρτιατικών εκθεμάτων, θα φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις, ενώ θα υπάρξει κατά πάσα πιθανότητα και χώρος για εκθέσεις νέων καλλιτεχνών.

Στην τελετή των εγκαινίων του Μουσείου που θα γίνει στις 23 Σεπτεμβρίου 2017, αναμένονται σημαίνουσες προσωπικότητες από τον χώρο των Επιστημών, του Πολιτισμού, της Εκκλησίας, της Πολιτικής και της Ομογένειας.

Στο μουσικό πρόγραμμα που θα ακολουθήσει αμέσως μετά, στο θέατρο «Μέγας Αλέξανδρος», η υψίφωνος Τζούλη Ζιάβρα (με καταγωγή από τα Περιβόλια Λακωνίας) θα ερμηνεύσει τραγούδια ελλήνων συνθετών, σε ποίηση του μεγάλου Λάκωνα ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου.


Κέντρο Ελληνικών Σπουδών «Παιδεία» Πανεπιστημίου Κονέκτικατ

Το νέο εγχείρημα της Παλλακωνικής Ομοσπονδίας εντάσσεται στην γενικότερη 25ετή προσπάθεια της Ομογενειακής Οργάνωσης «Παιδεία» για την προαγωγή του ελληνικού πνεύματος στην Αμερική. Εμπνευστής και δημιουργός της Οργάνωσης ο Ρόδιος, ακαδημαϊκός και αντιπρύτανης στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ Ηλίας Τομάζος.

Το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών «Παιδεία» του Πανεπιστημίου Κονέκτικατ παρέχει άριστη διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας, του Πολιτισμού, των αξιών, των παραδόσεων και των εθίμων της Ελλάδας, σε ομογενείς φοιτητές και μη.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με μία μικρή ομάδα φοιτητών το 1977 και τώρα έχει επεκταθεί σε αρκετές πολιτείες ακόμη και στην Ελλάδα προσφέροντας ταυτόχρονα υποτροφίες σε μεγάλο αριθμό μαθητών καθ’ όλη την διάρκεια της σχολικής χρονιάς.
Το Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ (το οποίο σημειωτέον δέχεται κάθε χρόνο 5.000 φοιτητές και συνολικά αριθμεί 40.000 φοιτητές) παραχώρησε μία μεγάλη έκταση γης όπου με δωρεές ομογενών χτίστηκαν εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις, η εκκλησία των Τριών Ιεραρχών και το αντίγραφο του θεάτρου της Επιδαύρου και το μουσείο Spartan / Leounes Laconian Museum.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως η «Παιδεία» έχει εισαγάγει την διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε αμερικανικά Λύκεια της πολιτείας του Κονέκτικατ, ενώ έχει ιδρύσει εστίες διδαχής της Ελληνικής και σε άλλα πανεπιστήμια. Βρίσκεται στην πορεία ανοικοδόμησης ενός μεγαλόπνοου έργου στο Πανεπιστήμιο του Ρόντ Αϊλαντ, με κέντρο Ελληνικών Σπουδών, παρεκκλήσι και θέατρο, του οποίου όμως έχουν διακοπεί προσωρινά οι εργασίες, λόγω προβλημάτων με το Πανεπιστήμιο και λόγω ελλείψεως οικονομικών πόρων.

Πηγές:
Lakonikos.gr
www.julieziavras.com