Ο «Πλούτος» του Αριστοφάνη στο Αμφιθέατρο Σπαντίδου

21.06.2019

Η κωμωδία  «Πλούτος» του Αριστοφάνη θα παρουσιαστεί την Κυριακή 23 Ιουνίου και ώρα 8:00 μ.μ. στο Αμφιθέατρο Σπαντίδου, στο Γεωργίτσι Λακωνίας.

Την παράσταση, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, ανεβάζει το Θέατρο «ΕΞΟΔΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ», στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Υακίνθεια 2019», που οργανώνει το Πολιτιστικό Κέντρο Λακεδαιμονίων «Μνημοσύνη» στο Αμφιθέατρο Σπαντίδου .

Ο «Πλούτος» είναι ένα από τα πιο γνωστά έργα του Αριστοφάνη που ενθουσιάζει το κοινό με την κωμικότητά του και την διαχρονικότητα των μηνυμάτων του.

Η υπόθεση του έργου
Ένας φτωχός πατέρας, ο Χρεμύλος, πάει στο Μαντείο των Δελφών για να ρωτήσει τον Θεό Απόλλωνα, πώς θα μπορέσει να ξεπεράσει τις δυσκολίες της ζωής και τι παιδεία πρέπει να δώσει στον γιο του.

Ο Θεός τον συμβουλεύει να βγει από το ναό και τον πρώτο που θα συναντήσει στον δρόμο να τον πάρει στο σπίτι του. Ο Χρεμύλος έκπληκτος διαπιστώνει ότι ο πρώτος που συναντάει είναι ένας κουρελιάρης τυφλός. Είναι ο Θεός Πλούτος που ο Δίας τύφλωσε γιατί βοηθούσε τους φτωχούς, καλούς και δίκαιους.

Ο Χρεμύλος του υπόσχεται ότι θα τον πάει στον Ασκληπιό και ότι εκεί θα βρει το φως του. Ενώ ετοιμάζονται, εμφανίζεται ένα απαίσιο σκιάχτρο, η Φτώχεια. Τους προειδοποιεί ότι αυτό που πάνε να κάνουν θα είναι η καταστροφή των ανθρώπων. Γιατί, τους λέει, αν ο Πλούτος ξαναβρεί το φως του, και μοιράζει χρήματα  παντού, τότε ποιός θα δουλεύει; Όμως ο Χρεμύλος δεν την ακούει, την διώχνει και στην συνέχεια οδηγεί τον Πλούτο στον Ασκληπιό, όπου ξαναβρίσκει το φως του.

Ο καλλιτεχνικός δ/ντής της παράστασης Νίκος Παροίκος αναφέρει ότι  η κωμωδία «Πλούτος» γράφτηκε σε μια εποχή που η Αθήνα βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση (μετά το τέλος του πελοποννησιακού πολέμου). Ο λαός υπέφερε από την ανέχεια και την απληστία των κερδοσκόπων. Απηχεί τον πόθο των ανθρώπων για δικαιοσύνη και ευημερία.

Tο έργο παρουσιάζεται σε παραγωγή και σκηνοθεσία Ηλέκτρας Παροίκου, σκηνικά, κοστούμια, μάσκες της Άννας Περντρώ και μουσική του Χρήστου Λεοντή.
Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Σπύρος Ξένος, Θανάσης Κυριαζής, Ντενίζ Μπονάνου, Κώστας Σκύλος, Ειρήνη Βουκελάτου και ο χορός των φτωχών.

Έναρξη παράστασης: 8:00 μ,μ,
Είσοδος ελεύθερη

Πηγή: Lakonikos.gr