«Το Δημοτικό Τραγούδι Υμνεί την Ξενιτιά» στο Αμφιθέατρο Σπαντίδου στο Γεωργίτσι

15.07.2019

Μία από τις σημαντικότερες φωνές του ελληνικού πενταγράμμου, η Κατερίνα Κατσίγιαννη, γνωστή και από τις εκπομπές στην κρατική τηλεόραση ΕΡΤ (παραδοσιακή μουσική), το κανάλι της Βουλής (Από τόπο… σε τόπο) κ.ά. θα παρουσιάσει μουσική βραδιά αφιερωμένη στην αλησμόνητη Ξενιτιά με τίτλο «Το Δημοτικό Τραγούδι Υμνεί την Ξενιτιά».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Ιουλίου και ώρα 7:00 μ,μ, στο Αμφιθέατρο Σπαντίδου στο Γεωργίτσι Λακωνίας, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.                                                     

Είναι η δεύτερη κατά σειρά εκδήλωση στα πλαίσια των «Υακινθείων 2019», ένας θεσμός που ξεκίνησε μόλις το 2017, ο οποίος διοργανώνεται με μεγάλη επιτυχία στο Λακεδαιμονίων Πολιτιστικό Κέντρο «Μνημοσύνη» και στο υπέροχο Σπαντίδου Αμφιθέατρο, στο πανέμορφο «μπαλκόνι του Ταϋγέτου» στο Γεωργίτσι Λακωνίας, κερδίζοντας χρόνο με τον χρόνο τις καρδιές όλων.

Λίγο πριν ξεκινήσει η συναυλία ελληνικής παραδοσιακής μουσικής θα προηγηθεί μια ενδιαφέρουσα ομιλία από τον Καθηγητή Ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Δρ. Χαράλαμπο Παπαγεωργίου, με τίτλο «Αναψηλαφώντας τις Νομοτέλειες που Θεμελιώνουν την Ευψυχία». Θα προλογίσει ο Δρ. Εμμανουήλ Ρίζος, αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχιατρικής, Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η Κατερίνα Κατσίγιαννη, μια γνήσια χαρισματική ερμηνεύτρια του δημοτικού μας τραγουδιού, μέλος παλαιάς μουσικής οικογένειας από το Βαλτεσινίκο Γορτυνίας, παρουσιάζει με τους συνεργάτες της, μια μουσική παράσταση «Ωδή στην Ξενιτιά», στην μετανάστευση, αλλά και στο ταξίδι, στην ελπίδα και την προσμονή.

Μια ενδιαφέρουσα ανθολογία τραγουδιών της ξενιτιάς, στα οποία η Κατερίνα Κατσίγιαννη, μέσα από την πηγαία βιωματική έκφρασή της, αποδίδει το ύφος και το ήθος του δημοτικού τραγουδιού, με έμφαση στο μωραΐτικο μουσικό ιδίωμα.

Συμμετέχει εξαμελές μουσικό σύνολο, το οποίο αποτελείται από γνωστούς και καταξιωμένους δεξιοτέχνες της παραδοσιακής μας μουσικής: Κώστας Κοπανιτσάνος (κλαρίνο - φλογέρα), Τάσος Γουσέτης (βιολί), Κλέαρχος Κορκόβελος (τσέμπαλο), Πέτρος Ανδρουτσόπουλος (λαούτο - τραγούδι), Βασίλης Ι. Οικονόμου (νταούλι - τουμπερλέκι), καθώς επίσης και ο γιός της Κατερίνας, ο Βασίλης Κολιός, στην τρομπέτα.

Στην συνέχεια η διοργάνωση (και αφού πρώτα ολοκληρωθεί το μουσικό αφιέρωμα για την ξενιτιά) υπόσχεται μια νύχτα αξέχαστη με γλέντι «τρικούβερτο», χορούς και τραγούδια, όπου θα προσφερθούν δωρεάν άφθονη μπουζοπούλα, σουβλάκια και παγωμένο ντόπιο κρασί σε όλους τους συμμετέχοντες.

Η επόμενη εκδήλωση θα διεξαχθεί την Κυριακή 28 Ιουλίου με θέμα «Διατροφή και Υγεία» με τους Ηλία Μαμαλάκη, σεφ-συγγραφέα και Δρ. Δημήτρη Κουρέτα, Καθηγητή Φυσιολογίας και Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.         

«Το Δημοτικό Τραγούδι Υμνεί την Ξενιτιά»
Κυριακή 21 Ιουλίου 2019 & ώρα 19:00
Σπαντίδου Αμφιθέατρο - Γεωργίτσι Λακωνίας
Είσοδος ελεύθερη

Πηγή: Lakonikos.gr