Ο 1ος Πηνελόπειος Δρόμος 11 χλμ. στο Γεωργίτσι

28.8.2019
Στο πλαίσιο των Υακινθείων

Με ένα σημαντικό αθλητικό γεγονός θα πέσει η αυλαία των φετινών «Υακινθείων 2019». Το Σαββάτο 7 Σεπτεμβρίου και ώρα 6:00 μ.μ. θα διεξαχθεί στο Γεωργίτσι ο πρώτος «Πηνελόπειος Δρόμος των 11 χλμ.». Επίσης, το πρόγραμμα περιλαμβάνει «Παιδικό Αγώνα & Δυναμικό Βάδην των 2 χλμ.» για παιδιά και ενήλικες.
Δύο ώρες πριν ξεκινήσουν οι αγώνες θα πραγματοποιηθεί μια ενδιαφέρουσα αναβίωση του αρχαίου αγωνίσματος της λιθοβολίας με ελεύθερη συμμετοχή.

Ο πρώτος αγώνας πριν από 3.200 χρόνια στην Πελλάνα
Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές και σύμφωνα με τον μύθο, ο πρώτος αγώνας δρόμου παγκοσμίου ενδιαφέροντος και με Βασιλική σφραγίδα, διοργανώθηκε στην περιοχή της σημερινής Πελλάνας το 1.300 με 1.200 π.Χ. από τον Βασιλιά Ικάριο, προς τιμήν της αγαπημένης του κόρης Πριγκίπισσας Πηνελόπης (πρώτης εξαδέλφης της Ωραίας Ελένης), όπου νικητής αναδείχθηκε ο μετέπειτα σύζυγός της ο Οδυσσέας.
Ο Βασιλικός αυτός αγώνας διεξήχθη στα Μυκηναϊκά χρόνια και η αναβίωσή του γίνεται για πρώτη φορά στο Αμφιθέατρο Σπαντίδου, μετά από περίπου 3.200 έτη.
Πριν ξεσπάσει ο Τρωικός Πόλεμος, ο Βασιλιάς Ικάριος προκήρυξε έναν Βασιλικό Αγώνα Δρόμου, με απώτερο σκοπό ο θριαμβευτής του αγωνίσματος να νυμφευθεί την μονάκριβη κόρη του την Πριγκίπισσα Πηνελόπη και να βασιλέψουν μαζί στην Λακεδαίμονα. Πολλοί ήταν οι υποψήφιοι μνηστήρες και άξιοι διάδοχοι του θρόνου από ολόκληρο τον τότε αρχαίο κόσμο, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν αμέσως στο κάλεσμα του Ικαρίου. Αλλά νικητής  στέφθηκε, χρησιμοποιώντας την εφευρετικότητά του, ο Βασιλιάς της Ιθάκης και βασικός πρωταγωνιστής της Οδύσσειας ο Πολυμήχανος Οδυσσέας, ο οποίος προτίμησε να επιστρέψει στην ιδιαίτερη πατρίδα του μαζί με το βαρύτιμο «τρόπαιό» του.
Ο περιηγητής Παυσανίας αναφέρει λοιπόν στα «Λακωνικά» του ότι μετά τον γάμο ο Ικάριος προσπάθησε να πείσει, μάταια όμως, την Πηνελόπη και τον Οδυσσέα να παραμείνουν μαζί του στην Λακεδαίμονα. Η μόνη απάντηση της Πηνελόπης ήταν να καλύψει το πρόσωπό της μ’ ένα μαντήλι από την ντροπή της, να επιβιβαστεί στο άρμα και να ακολουθήσει τον σύζυγό της στην Ιθάκη. Ακριβώς σε εκείνο το σημείο όπου διαδραματίστηκε το επεισόδιο, ο Βασιλιάς Ικάριος στενοχωρημένος έστησε το περίφημο άγαλμα της Αιδούς.
Ο σημερινός αγώνας τιμά την μνήμη αυτών των σπουδαίων ηρώων, γνωστοί από τα Ομηρικά Έπη, όπου έπαιξαν πρωταρχικό ρόλο στη διαμόρφωση της αρχαίας Ελληνικής Μυθολογίας. Εκεί όπου γεννήθηκαν και ανατράφηκαν η Ελένη και οι Διόσκουροι Κάστορας και Πολυδεύκης, στα Βασιλικά Ανάκτορα και τον περίφημο Τάφο του Μενελάου και της Ωραίας Ελένης στην αρχαία Πελλάνα ή Ομηρική Λακεδαίμονα, όπως είναι γνωστή σήμερα σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Θεόδωρο Σπυρόπουλο που τα ανακάλυψε.
Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι απ’ αρχής της Ελληνικής Μυθολογίας η Λακεδαίμων κατείχε μια αξιοζήλευτη πρωτιά, ως ο μοναδικός Βασιλικός Οίκος με τις περισσότερες Βασίλισσες στην Ιστορία, «τις Τυνδαρίδες», δηλαδή τις ξακουστές κόρες του Βασιλιά Τυνδάρεω και της Λύδας: η Ωραία Ελένη της Λακεδαίμονος, η Κλυταιμνήστρα των Μυκηνών, η Τιμάνδρα της Τεγέας και η ξαδέρφη τους η Πηνελόπη της Ιθάκης.

Περιγραφή διαδρομής 11 χλμ.
Εκκίνηση: Ο αγώνας ξεκινάει από το Αμφιθέατρο Σπαντίδου και κατευθύνεται κατηφορικά προς το χωριό Άγιος Κωνσταντίνος, ακολουθώντας τον αγροτικό δρόμο με μεγάλη κλίση έως τα 1,2 χλμ. όπου οι δρομείς θα συναντήσουν μια ρεματιά και από το σημείο αυτό αρχίζει μια απότομη ανηφόρα έως τα 2 χλμ. (νεκροταφείο Αγίου Κωνσταντίνου). Ο δρόμος συνεχίζει να είναι ανηφορικός με μικρότερη κλίση και στα 2,3 χλμ. οι δρομείς μπαίνουν στο χωριό και σε ασφάλτινο δρόμο, στρίβοντας προς τα αριστερά με κατεύθυνση προς Αγόριανη. Ο δρόμος συνεχίζει να έχει ανηφορική κλίση με μικρές διακυμάνσεις στις κλίσεις και περίπου στο 5ο χλμ. οι δρομείς εισέρχονται στο χωριό της Αγόριανης. Τα πρώτα περίπου 300 μ. έχει γλυκιά ανηφόρα όπου γίνεται πιο έντονη και στα 5,6 χλμ. οι δρομείς στρίβουν αριστερά προς το Γεωργίτσι και ακολουθούν την πορεία που ακολουθούν οι δρομείς στον αγώνα των Αθανάτων έως τα 7,5 χλμ. (όπου και το ψηλότερο σημείο του αγώνα 754 μ.). Στο σημείο εκείνο οι δρομείς κάνουν αριστερά προς το γήπεδο του Γεωργιτσίου όπου αρχίζει η κατηφόρα του αγώνα έως τον τερματισμό στο Αμφιθέατρο. Στο 8,8 χλμ. ο δρόμος γίνεται πάλι χωμάτινος με μικρά κομμάτια τσιμέντου σε αγροτικό δρόμο έως τον τερματισμό (κυκλική διαδρομή). Δεν απαιτείται trail παπούτσι. Θα υπάρχουν σταθμοί ανεφοδιασμού με νερό.

Κόστος συμμετοχής
Η συμμετοχή στον αγώνα είναι δωρεάν.

Συμμετοχές
Μπορείτε να δηλώσετε ηλεκτρονικά συμμετοχή εδώ μέχρι και την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2019.

Βραβεύσεις
Όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν ένα αναμνηστικό βαρύτιμο μετάλλιο. Βραβεύσεις θα γίνουν για τους 3 πρώτους και τις 3 πρώτες του αγώνα. Δεν θα γίνουν ηλικιακές βραβεύσεις.

Φύλαξη πραγμάτων - αποδυτήρια
Στο Αμφιθέατρο Σπαντίδου θα υπάρχει χώρος φύλαξης πραγμάτων, καθώς και θα υπάρχουν χώροι αποδυτηρίων, προκειμένου για την καλύτερή σας εξυπηρέτηση.

Απονομές
Οι απονομές θα πραγματοποιηθούν μετά το τέλος του αγώνα, περίπου στις 19:00.

Μετά τον αγώνα
Μετά τον αγώνα θα δοθεί δωρεάν γεύμα - μπουφές για όλους τους συμμετέχοντες και τους συνοδούς τους.

Υποστηρικτές: Σύλλογος «Σπαρτιάτες Δρομείς» - DIMOPOULOS COACHING

Πηγή: Lakonikos.gr