Ο Άγιος Νικήτας

09.11.2022

Αγαπητοί ενορίτες,
Όλοι γνωρίζουμε ότι η μικρή μας ενορία έχει ως πολιούχο και προστάτη Άγιό της, τον Άγιο Γεώργιο. Η ενορία μας, όμως πλαισιώνεται και με τα ακόλουθα εξωκκλήσια:
α) Η Ύψωσις του Τιμίου Σταυρού,
β) Το Γενέθλιον της Θεοτόκου και Αναλήψεως του Χριστού,
γ) Οι Άγιοι Ταξιάρχες,
δ) Ο Άγιος Αθανάσιος (2 Μαΐου),
ε) Η Αγία Βαρβάρα,
στ) Η Κοίμηση της Αγίας Άννης,
ζ) Ο Άγιος Φανούριος και ο Άγιος Δημήτριος (ιδιωτικός ναός).

Οι παλαιότεροι κάτοικοι του χωριού θυμούνται από τους προγόνους τους πως, εντός των ορίων του χωριού μας, υπήρχε κι ένα ακόμα εξωκκλήσι, αφιερωμένο στον Άγιο Νικήτα. Το εξωκκλήσι αυτό βρισκόταν πλησίον ενός δρόμου του χωριού που οδηγούσε προς την «Παλαιόχωρα», το μέρος που πρωτοοικίστηκε το χωριό (βυζαντινή περίοδος). Δεν είναι τυχαίο πως ο δρόμος ονομάζεται μέχρι και σήμερα «Αγκίτας», δηλαδή μετωνυμία της λέξης «Άγιος Νικήτας». Υπάρχουν μάλιστα και ιστορικές πηγές που επιβεβαιώνουν την ύπαρξη του ερημοκκλησίου του Άγίου Νικήτα (περιοδικό «Ο Ζεύς», Γ. Α. Παπαγαρουφάλης, Αθήνα, 1922), δηλαδή ενός εγκαταλελειμμένου εξωκκλησίου, ακριβώς 100 χρόνια πριν. Επομένως, το εξωκκλήσι του Αγίου Νικήτα, ίσως ήταν ακέραιο και λειτουργούσε πιθανώς κατά τον 19° αιώνα και με τα χρόνια κατέπεσε χωρίς να οικοδομηθεί εκ νέου. Σήμερα, στο μέρος αυτό υπάρχει ένα προσκυνητάρι αφιερωμένο στον Άγιο Νικήτα, που θυμίζει σε όλους την ύπαρξη εξωκκλησίου στην μνήμη του Αγίου.

Ο Άγιος Νικήτας ήταν Γότθος στην καταγωγή και έζησε στα χρόνια του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Καταγόταν από επιφανή οικογένεια και ήταν σπουδαίος αξιωματικός. Διδάχτηκε την χριστιανική πίστη από τον επίσκοπο Θεόφιλο. Μαρτύρησε στις 15 Σεπτεμβρίου το 372 μ.Χ. για την πίστη του στον Χριστό από τον άρχοντα των Γότθων, Αθαvάριχο. Θεωρείται προστάτης Άγιος των εφέδρων αξιωματικών.

Αν και ιστορικά δεν μπορεί να αποδειχθεί, οι πρόγονοί μας Αλευρίτες δεν είναι τυχαίο ότι επέλεξαν τον Άγιο Νικήτα, για να φτιάξουν ναό προς τιμήν του. Ο πρώτος λόγος ήταν πως στην εποχή της Τουρκοκρατίας οι Άγιοι, οι οποίοι στη ζωή τους είχαv στρατιωτικό αξίωμα, θα βοηθούσαν κι αυτοί τους Έλληνες στοv αγώνα απελευθέρωσης από τους Τούρκους. Ο δεύτερος λόγος ήταv πως στηv ευρύτερη περιοχή δρούσε ένας ξακουστός οπλαρχηγός, που αποτελούσε τοv φόβο και τοv τρόμο των Τούρκων. Δεv ήταν άλλος από τον Νικηταρά ή Τουρκοφάγο (πραγματικό όνομα Νικήτας Σταματελόπουλος), που ήταv ανιψιός του Κολοκοτρώνη και έφερε το όνομα Νικήτας.

Είναι λοιπόν σωστό και εμείς σήμερα να διαφυλάξουμε τις παραδόσεις των προγόνων μας τιμώντας και τον Άγιο Νικήτα στο χωριό μας. Πώς όμως; Η ανέγερση νέου ναού σήμερα καθίσταται έργο πολυδάπανο και χρονοβόρο. Κρίναμε λοιπόν σωστό, ως ενορία της Αλευρούς, να τιμούμε την μνήμη του Αγίου Νικήτα στον όμορο ναό του Αγίου Αθανασίου, από την επόμενη κιόλας χρονιά, το 2023 και εφεξής. Η μνήμη του θα τιμάται με Θεία Λειτουργία μετά αρτοκλασίας είτε στις 15 Σεπτεμβρίου είτε την πρώτη Κυριακή με τηv Ύψωση του Τιμίου Σταυρού, που χρονικά συμπίπτει μ' έvα άλλο σπουδαίο γεγονός, την «Μάχη της Αλευρούς», που είχε γίνει στις 21 Σεπτεμβρίου του 1825.

Εκείνο όμως που δευτερευόντως ακολουθεί είναι η αποκατάσταση του εξωκκλησίου του Αγίου Αθανασίου με συμπληρωματικές εργασίες:
α) αντικατάσταση του παλιού ταβανιού,
β) βάψιμο εσωτερικής και εξωτερικής όψης του ναού,
γ) συντήρηση της εξωτερικής (προς τον δρόμο) τοιχοποιίας.

Οι εργασίες αυτές θα πραγματοποιηθούν σε βάθος χρόνου και η κάλυψη των δαπανών θα γίνει με έσοδα της ενορίας ή και προσφορές των απανταχού Αλευριτών. Όποιος επιθυμεί vα προσφέρει από το υστέρημα του κάτι για τοv σκοπό αυτό, μπορεί vα απευθύνεται στον ιερέα μας, πατέρα Νίκωνα ή στα μέλη του εκκλησιαστικού συμβουλίου Αλευρούς. Κάθε προσφορά θα παραλαμβάνεται, θα καταγράφεται στον σχετικό πίνακα του έργου και ο προσφέρωv θα ενημερώνεται εγγράφως για την αξιοποίησή της. 
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων και σας ευχόμαστε ο Χριστός, η Παναγία και οι Άγιοί μας vα χαρίζουν υγεία, χαρά και κάθε καλό σε εσάς και τις οικογένειές σας.

Με εκτίμηση

Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Αλευρούς