1ος Πηνελόπειος Ημιμαραθώνιος Αγώνας Δρόμου

27.06.2023

Στα πλαίσια των «Υακιvθείων 2023» το Λακεδαιμονίων Πολιτιστικό Κέντρο «Μνημοσύνη» με την υποστήριξη των Σπαρτιατών Δρομέων και του Dimopoυlos Coaching, διοργανώνουν τον 1° Πηνελόπειο Ημιμαραθώνιο Αγώνα Δρόμου 20 χλμ.

Ημερομηνία διεξαγωγής αγώνα: Σάββατο 19 Αυγούστου 2023
Τόπος διεξαγωγής: Γεωργίτσι Λακωνίας, Αμφιθέατρο Σπαντίδου 
Ώρα διεξαγωγής αγώνα: 18:00
Χιλιομετρική απόσταση διαδρομής: 20 χλμ. μικτά (ασφάλτινα - χωματόδρομος)

Περιγραφή διαδρομής 20 χλμ.
Ο αγώνας ξεκινά από το Αμφιθέατρο Σπαντίδου και κατευθύνεται προς το χωριό Πελλάνα ακολουθώντας αγροτικό δρόμο. Στα 3,3 χλμ. συναντάμε για πρώτη φορά άσφαλτο και στα 4,5 χλμ. φθάνουμε στο χωριό Πελλάνα όπου είναι ο πρώτος σταθμός του αγώνα. Οι δρομείς στρίβουν δεξιά με κατεύθυνση και ανηφορική κλίση προς το χωριό Περιβόλια (2ος σταθμός 8 χλμ.) στο 8,5 χλμ. στρίβουμε δεξιά στον επαρχιακό δρόμο Σπάρτης - Γεωργιτσίου  με κατεύθυνση προς το Γεωργίτσι.
Στο 10,7 χλμ. συναντάμε το χωριό Αλευρού και τον 3° σταθμό του αγώνα. Από εκεί ξεκινά μια παρατεταμένη έντονη ανηφόρα ως το 15 χλμ. όπου οι δρομείς φθάνουν στην είσοδο του Γεωργιτσίου και στον 4° σταθμό. Από το σημείο αυτό ξεκινά η κατηφορική κλίση της διαδρομής, στο 16,3 χλμ. και οι δρομείς στρίβουν δεξιά προς το Αμφιθέατρο Σπαντίδου. Στο 19 χλμ. ο δρόμος γίνεται χωμάτινος σε αγροτικό δρόμο ως τον τερματισμό στο Αμφιθέατρο Σπαντίδου.
Η διαδρομή είναι κυκλική και δεν απαιτούνται trail παπούτσια. Θα υπάρχουν σταθμοί ανεφοδιασμού με νερό.

Παράλληλα με τον Ημιμαραθώνιο θα διεξαχθεί και ο 3ος Πηνελόπειος Αγώνας Δρόμου 11 χλμ. 

Ημερομηνία διεξαγωγής αγώνα: Σάββατο 19 Αυγούστου 2023
Τόπος διεξαγωγής: Γεωργίτσι Λακωνίας, Αμφιθέατρο Σπαντίδου 
Ώρα διεξαγωγής: 18:30
Χιλιομετρική απόσταση διαδρομής: 11 χλμ. μικτά (ασφάλτινα - χωματόδρομος)
Χρονικό όριο αγώνα: 1 ώρα και 45 λεπτά

Περιγραφή διαδρομής 11 χλμ.
Ο αγώνας ξεκινά από το Αμφιθέατρο Σπαντίδου και κατευθύνεται κατηφορικά προς το χωριό Aγ. Κωνσταντίνος ακολουθώντας αγροτικό δρόμο με μεγάλη κλίση ως τα 1,15 χλμ. όπου οι δρομείς θα συναντήσουν μια ρεματιά και από το σημείο αυτό αρχίζει μια απότομη ανηφόρα ως τα 2 χλμ. (Νεκροταφείο Aγ. Κωνσταντίνου)  ο δρόμος συνεχίζει  να είναι ανηφορικός με μικρότερη κλίση και στο 2,3 χλμ. οι δρομείς μπαίνουν στο χωριό και σε ασφάλτινο δρόμο στρίβοντας προς τα αριστερά με κατεύθυνση  προς την Αγόριανη.  Ο δρόμος συνεχίζει  να έχει ανηφορική κλίση με μικρές διακυμάνσεις στις κλίσεις και περίπου στο 5° χλμ. οι δρομείς εισέρχονται στο χωριό της Αγόριανης, όπου στα πρώτα περίπου 300 μ. έχει μια γλυκιά ανηφόρα όπου γίνεται πιο έντονη και στο 5,6 χλμ. οι δρομείς στρίβουν αριστερά προς το Γεωργίτσι και ακολουθούν την πορεία, που ακολουθούν οι δρομείς στον αγώνα των Αθανάτων ως το 7,5 χλμ. όπου και το ψηλότερο σημείο του αγώνα στα 754 μ. Στο σημείο εκείνο οι δρομείς στρίβουν αριστερά προς το Αμφιθέατρο Σπαντίδου, όπου αρχίζει η κατηφόρα. Στο 10 χλμ. ο δρόμος γίνεται χωμάτινος σε αγροτικό δρόμο ως τον τερματισμό στο Αμφιθέατρο Σπαντίδου.
Η διαδρομή είναι κυκλική και δεν απαιτούνται trail παπούτσια. Θα υπάρχουν σταθμοί ανεφοδιασμού με νερό.

Κόστος Συμμετοχής Aγώνων
Οι αγώνες είναι δωρεάν και δεν απαιτείται κόστος συμμετοχής.

Συμμετοχές
Μπορείτε να δηλώσετε ηλεκτρονικά συμμετοχή μέχρι και τις 13/08/2023, πατώντας εδώ.
Περιορισμένος αριθμός συμμετοχών θα γίνεται δεκτός την ημέρα του αγώνα.

Βραβεύσεις
Όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν έvα αvαμvηστικό μετάλλιο. Βραβεύσεις (κύπελα) θα δοθούν για τους 3 πρώτους και τις 3 πρώτες του κάθε αγώνα. Δεν θα γίvoυv ηλικιακές βραβεύσεις.

Φύλαξη Πραγμάτων - Αποδυτήρια
Στο Αμφιθέατρο Σπαvτίδου θα υπάρχει χώρος φύλαξης πραγμάτων καθώς και χώροι αποδυτηρίων, για την καλύτερη εξυπηρέτηση τωv συμμετεχόντων.

Απονομές
Οι απονομές θα πραγματοποιηθούν μετά το τέλος του αγώνα, περίπου στις 20:30.
 
Μετά τον Αγώνα
Μετά τον αγώνα θα δοθεί δωρεάν γεύμα - για όλους.

Διοργανωτική επίβλεψη: Ιωάvvης Δημόπουλος, τηλ. 6942518048.


Ο «Πηνελόπειος Δρόμος» (προς τιμήν της Πηνελόπης και του Οδυσσέα) διεξάγεται στα πλαίσια του θεσμού «Υακίvθεια», ο οποίος ξεκίνησε το 2017 και έκτοτε διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι στο «Λακεδαιμονίων Πολιτιστικό Κέντρο Μνημοσύνη» και το Αμφιθέατρο Σπαvτίδου, στο οποίο λαμβάνει χώρα.

Πρόκειται για τον Βασιλικό Αγώνα Δρόμου 11 χιλιομέτρων που διοργανώνεται από το Πολιτιστικό Κέντρο που προαναφέρθηκε με την υποστήριξη των «Σπαρτιαrώv Δρομέων» και του Dimopoulos Coaching. Ο κυκλικός αγώνας δρόμου διεξάγεται στο χωριό Γεωργίτσι, στο οποίο βρίσκεται το αμφιθέατρο (εκκίνηση και τερματισμός), ενώ παράλληλα διεξάγεται και παιδικός αγώνας 2 χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με τον μύθο, ο πρώτος αγώνας δρόμου με βασιλική σφραγίδα (πριν ακόμη και από τους Ολυμπιακούς Αγώνες) διοργανώθηκε στην περιοχή του σημερινού χωριού Πελλάvα, το 1300-1200 π.Χ., από τον συμβασιλέα  Ικάριο, προς τιμήν της αγαπημένης του κόρης  Πηνελόπης (πρώτη εξαδέλφη της Ωραίας Ελένης). Ο νικητής του βασιλικού αγώνα δρόμου θα παντρευόταν την Πηνελόπη. Νικητής αναδείχθηκε ο Οδυσσέας, ο οποίος αφού παντρεύτηκε την Πηνελόπη, αναχώρησε για την Ιθάκη. Ο πατέρας της Πηνελόπης Ικάριος τους παρακαλούσε να μείνουν την Πελλάvα. Ο Οδυσσέας όμως ήταν ανένδοτος και η Πηνελόπη αφού έκρυψε το πρόσωπο της με το πέπλο της ανέβηκε στο άρμα του Οδυσσέα και τον ακολούθησε στην Ιθάκη. Στο σημείο εκείνο που η Πηνελόπη προσπάθησε να κρύψει τη ντροπή της (υπολογίζουμε ότι είναι η έξοδος της Εθνικής οδού για τον Άγιο Κωνσταντίνο) έστησαν οι Λακεδαιμόνιοι το άγαλμα της Αιδούς. Πριν τον αγώνα δρόμου που οργάνωσε ο συμβασιλέας Ικάριος προς τιμήν της Πηνελόπης, ο αδερφός του βασιλιάς Τυνδάρεως οργάνωσε ιπποδρομία, στην οποία συμμετείχαν 27 πρίγκηπες μεταξύ των οποίων ήταν ο Μενέλαος, ο Αχιλλέας, ο Οδυσσέας και άλλοι. Νικητής αναδείχθηκε ο Μενέλαος, που παντρεύτηκε την Ωραία Ελένη. Στο γαμήλιο γεύμα, στα σφάγια του βοδιού που θυσίασαν, ορκίστηκαν ότι θα είναι όλοι οι Έλληνες ενωμένοι και έτσι έγινε στον Τρωικό πόλεμο.

Αμφιθέατρο Σπαντίδου - Πρόσβαση
Η καλύτερη πρόσβαση είναι από το Γεωργίτσι. Για όσους έρχεστε από την Σπάρτη βγαίνετε στην έξοδο της Πελλάvας. Όταν θα μπείτε στο Γεωργίτσι, θα περάσετε το μνημείο με το αεροπλάνο και βγαίνοντας στην έξοδο προς Αγόριαvη  στρίβετε  δεξιά στην ένδειξη Αμφιθέατρο (στο βάθος είναι ορατό το Αμφιθέατρο). Για όσους έρχεστε από Τρίπολη ή Καλαμάτα, στον κόμβο του Λεύκτρου βγαίνετε στην έξοδο για Σπάρτη  και συνεχίζετε μετά τα διόδια στην έξοδο για Λογγαvίκο. Αφού περάσετε και την Αγόριαvη πριν την είσοδο για το Γεωργίτσι  στρίβετε αριστερά για το Αμφιθέατρο.