Του Αγίου Γεωργίου

24.07.2023

Στις 23 Απριλίου 2023 εορτάσθηκε η μνήμη του Αγίου Γεωργίου σε όλα σχεδόν τα χωριά, αφού τα περισσότερα έχουν στην ενορία τους εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο.
Το Καστόρειο κάθε φορά μοιράζεται μεταξύ της δικής του ενοριακής εκκλησίας, η οποία λειτουργεί την ημέρα αυτή, του Καστρίου, των Περιβολίων, της Αλευρούς και της Πελλάνας.

Στην παλαιά ιστορική εκκλησία του Καστρίου τελέστηκε η Θεία Λειτουργία από τον ιερέα π. Κυριάκο παρουσία πολλών πιστών.

Στην Πελλάνα στην Θεία Λειτουργία χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιος. Στην τελετή παρέστησαν οι Βουλευτές κ.κ. Αθανάσιος Δαβάκης και Νεοκλής Κρητικός και πολύς κόσμος. Μετά το πέρας της τελετής προσφέρθηκαν γλυκά και ποτά.

Στον Άγιο Γεώργιο στην Αλευρού την Θεία Λειτουργία τέλεσε ο ιερέας π. Νίκωνας και στην συνέχεια αναβίωσε μετά από 30 χρόνια το παλαιό έθιμο, στο οποίο με προπορευόμενο άλογο και οργανοπαίχτες, όλο το εκκλησίασμα πιασμένοι χέρι-χέρι σε σειρές, χορεύοντας και τραγουδώντας το τραγούδι του Αγίου Γεωργίου έκαναν περιφορά γύρω από τον Ναό. Το έθιμο αυτό αναβιώθηκε με την παρότρυνση του Νίκου Μπαριάμη της Λαογραφικής Ομάδας Λακωνίας. Στην συνέχεια, στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου προσφέρθηκε φαγητό με κρασί και το μουσικό σχήμα που συμμετείχε στην εκδήλωση έπαιξε πολύ καλή παραδοσιακή μουσική με αποτέλεσμα να ξεσηκωθεί ο κόσμος και να ακολουθήσει ένα όμορφο γλέντι με τραγούδια και χορό.


Στην εκδήλωση στην Αλευρού παραβρέθηκαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Σπάρτης κ. κ. Γεώργιος Κουρεμπής και Χρήστος Πλειώτας.