Η Εορτή της Γεννήσεως της Θεοτόκου στην Αλευρού

01.09.2023

Η Τοπική Κοινότητα Αλευρούς και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της ενορίας Αλευρούς σας προσκαλούν την Παρασκευή, 8 Σεπτεμβρίου 2023, στο όμορφο χωριό μας για να τιμήσουμε και να εορτάσουμε όλοι μαζί μας την εορτή της Γεννήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, στο εξωκκλήσιο του χωριού μας με την ονομασία «Παναγίτσα».

Το πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων διαμορφώνεται ως εξής:
  • Εσπερινός την παραμονή της γιορτής μετά αρτοκλασίας,
  • Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετά αρτοκλασίας,
  • Περιφορά της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας στον αύλειο χώρο του ναού.
Στο τέλος θα πραγματοποιηθεί κλήρωση με πολλά δώρα και θα προσφερθούν κεράσματα σε όλους στον όμορφο περιβάλλοντα χώρο του εξωκκλησίου.

Χρόνια Πολλά σε όλους!!
Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και η Τοπική Κοινότητα Αλευρούς.


Αγαπητοί ενορίτες,

Η Χριστιανική Εκκλησία κάθε χρόνο τιμά στις 8 Σεπτεμβρίου το «Γενέθλιον της Υπεραγίας Θεοτόκου», την Γέννηση της Μαριάμ, της Μητέρας του Ιησού Χριστού. Η Χριστιανική Εκκλησία εορτάζει τους Αγίους της την ημέρα συνήθως του θανάτού τους, αλλά η Παναγία και ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος αποτελούν εξαίρεση και εορτάζουμε και την Γέννησή τους. Η αιτία έγκειται στην ξεχωριστή αποστολή τους στο σχέδιο της Αγίας Τριάδας για την σωτηρία των ανθρώπων και στο γεγονός ότι ήταν ευλογημένοι από την κοιλιά της μητέρας τους.

Γονείς της Παναγίας ήταν ο Ιωακείμ και η Άννα. Κατάγονταν και οι δύο από την γενιά του Δαβίδ και ήταν άνθρωποι ευσεβείς και δίκαιοι. Είχαν όμως γεράσει και δεν είχαν παιδί. Για πολλά χρόνια παρακαλούσαν τον Θεό να τους χαρίσει ένα παιδί με την υπόσχεση να το αφιερώσουν σε Αυτόν. Πρέπει να σημειωθεί ότι η ατεκνία εκείνη την εποχή θεωρούνταν ντροπή και κατάρα και όλοι περιφρονούσαν ένα άτεκνο ζευγάρι. Ο Θεός όμως επιβράβευσε την υπομονή και την ευσέβειά τους. Με μήνυμα του Αρχαγγέλου Γαβριήλ η στείρα Άννα θα γεννούσε παιδί Άγιο, μια ευλογημένη Κόρη, που θα γινόταν αργότερα η Μητέρα του Κυρίου μας. Η Γέννηση της Παναγίας ήταν το δώρο που τους χάρισε ο Θεός, δώρο αντάξιο της αρετής τους. Σύμφωνα με την παράδοση, η Παναγία γεννήθηκε στην Ιερουσαλήμ και ονομάστηκε Μαριάμ, που σημαίνει Κυρία, Ελπίδα!

Στις 8 Σεπτεμβρίου, το χωριό μας θα εορτάσει το «Γενέθλιον της Υπεραγίας Θεοτόκου» στο μικρό και όμορφο αυτό εξωκκλήσι και σας προσκαλούμε να παρευρεθείτε ώστε να εορτάσουμε όλοι μαζί την Γέννηση της Παναγίας μας. Ευχόμαστε η Χάρη της Παναγίας να μας σκεπάζει όλους, να μας προστατεύει και να μας βοηθά σε κάθε στιγμή της ζωής μας. Είναι η Μητέρα του Χριστού, αλλά και η Μητέρα όλων μας, που δεν σταματά να μεσιτεύει στον Υιό Της για την δική μας σωτηρία.

Δεν πρέπει όμως να ξεχάσουμε και τους κεκοιμημένους αδελφούς μας, που αγάπησαν τόσο πολύ αυτό το εξωκκλήσι. Μπορεί να μην βρίσκονται πια εδώ, αλλά να είστε σίγουροί πως οι ψυχές τους γιορτάζουν σήμερα μαζί μας. Ίσως αυτό που θα ήθελαν είναι τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους να έχουν την ίδια αγάπη και φροντίδα γι’ αυτό το εξωκκλησάκι, την Παναγίτσα, όπως έχουμε συνηθίσει να την ονομάζουμε.
Αιωνία τους η μνήμη.

Χρόνια Πολλά σε όλους.

Εκ του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου Αλευρούς