Η Εορτή του Αγίου Νικήτα στην Αλευρού

09.09.2023

Η Τοπική Κοινότητα Αλευρούς και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της ενορίας Αλευρούς σας προσκαλούν την Κυριακή, 17 Σεπτεμβρίου 2023, στο όμορφο χωριό μας για να τιμήσουμε και να εορτάσουμε όλοι μαζί, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, την εορτή του Αγίου Νικήτα στο εξωκκλήσιο του Αγίου Αθανασίου του χωριού μας.
Θα πραγματοποιηθεί  Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετά αρτοκλασίας και   στο τέλος θα προσφερθούν  κεράσματα σε όλους στον όμορφο περιβάλλοντα χώρο του εξωκκλησίου.

Χρόνια Πολλά σε όλους!!

Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και η Τοπική Κοινότητα Αλευρούς.



Αγαπητοί μας ενορίτες,

Σε λίγες μέρες (Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023) θα συγκεντρωθούμε στο ιερό εξωκκλήσι του Αγίου Αθανασίου για να γιορτάσουμε για πρώτη φορά την μνήμη του Αγίου Νικήτα, ενός Αγίου που σίγουρα εορταζόταν στο χωριό μας πριν από πολλά πολλά χρόνια! Και ποιος το μαρτυρά αυτό; Οι παλαιότεροι κάτοικοι του χωριού μας θυμούνται από την προφορική παράδοση των προγόνων τους πως εντός των ορίων της Αλευρούς υπήρχε ένα εξωκκλήσι αφιερωμένο στον Άγιο Νικήτα. Το εξωκκλήσι αυτό βρισκόταν πλησίον ενός αγροτικού δρόμου ή μονοπατιού που οδηγούσε προς τα χωράφια των κατοίκων του χωριού και κατέληγε λίγο πριν το εξωκκλήσι του Αγίου Αθανασίου. Δεν είναι τυχαίο πως ο δρόμος αυτός ονομάζεται μέχρι και σήμερα «Αγκίτας», δηλ. μετωνυμία της λέξης Άγιος Νικήτας. Υπάρχουν μάλιστα και ιστορικές πηγές που επιβεβαιώνουν την ύπαρξη του ερημοκκλησίου του Αγίου Νικήτα, δηλ. ενός γκρεμισμένου ναού που ήταν αφιερωμένος στον Άγιο Νικήτα (περιοδικό «Ο Ζευς», Γ, Παπαγαρουφάλης, Αθήνα 1922). Επομένως το εξωκκλήσι του Αγίου Νικήτα υπήρχε κατά τον 19ο αιώνα (υποθετικά ίσως 1850-1870) και κατέπεσε χωρίς να οικοδομηθεί εκ νέου. Στη θέση του όμως υπάρχει προσκυνητάρι αφιερωμένο στον Άγιο Νικήτα.

Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο από πέρυσι αποφάσισε ομόφωνα να εορτάσει το χωριό μας και πάλι την μνήμη του Αγίου Νικήτα μετά από πολλά χρόνια. Έχουμε χρέος να το κάνουμε αυτό:
1. Απέναντι στον Χριστό και Άγιό Του, που με τον θάνατό του, όπως κι όλων των Αγίων, στερεώθηκε η χριστιανική πίστη.
2. Απέναντι στους προγόνους μας που θέλησαν να τιμήσουν τον Άγιο Νικήτα.
3. Απέναντι στα παιδιά, τους νέους και τις επόμενες γενιές που πρέπει να μάθουν την ιστορία του τόπου τους.

Το πιο σωστό για να τιμήσουμε τον Άγιο Νικήτα θα ήταν η ανέγερση  ενός ναού που θα ήταν αφιερωμένος στη μνήμη του. Όμως ένα τέτοιο έργο σήμερα καθίσταται πολυδάπανο και χρονοβόρο. Κρίναμε λοιπόν σωστό, ως Ενορία Αλευρούς, να τιμούμε την μνήμη του Αγίου Νικήτα στο όμορο εξωκκλήσι του Αγίου Αθανασίου. Η μνήμη του κανονικά εορτάζεται στις 15 Σεπτεμβρίου. Το χωριό μας θα τιμά την μνήμη του Αγίου Νικήτα το πρώτο Σάββατο ή Κυριακή μετά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού, ώστε όλοι οι ενορίτες να μπορούν απρόσκοπτα να παρευρίσκονται στη Θεία Λειτουργία.

Ο Άγιος Νικήτας ήταν Γότθος στην καταγωγή και έζησε στα χρόνια του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Καταγόταν από επιφανή οικογένεια και ήταν σπουδαίος αξιωματικός. Διδάχθηκε την χριστιανική πίστη από τον επίσκοπο Θεόφιλο. Μαρτύρησε στις 15 Σεπτεμβρίου για την πίστη του στον Χριστό από τον άρχοντα των Γότθων Αθανάριχο ρίχνοντάς τον στην πυρά, αφού προηγουμένως του είχαν σπάσει τα οστά! Ο Άγιος Αθανάσιος έζησε κι αυτός στα χρόνια του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Στη ζωή του ήταν υπέρμαχος της Ορθοδοξίας και καταπολέμησε την αίρεση του Αρειανισμού. Συνετέλεσε στην σύνταξη του Συμβόλου της Πίστεως, δηλ. του «Πιστεύω» και έγινε Πατριάρχης Αλεξάνδρειας. Πολλά  χρόνια της ζωής του τα πέρασε στην εξορία διωκόμενος από τους εχθρούς του. Κοιμήθηκε στις 2 Μαΐου του 373 μ.Χ. 

Οι Άγιοι Νικήτας και Αθανάσιος είχαν τρία κοινά στοιχεία στη ζωή τους:
1. Αγάπησαν τον Χριστό και αγωνίστηκαν για την πίστη τους.  
2. Έζησαν την εποχή του Μ. Κωνσταντίνου.
3. Πέθαναν περίπου την ίδια χρονική περίοδο (372μ.Χ.- 373μ.Χ.).
Πόσο συγκινητικό λοιπόν είναι να εορτάζονται σήμερα στο χωριό μας και στον ίδιο ναό!

Τέλος, θα θέλαμε ακόμα μια φορά να ευχαριστήσουμε όλους τους απανταχού ενορίτες μας, που είτε από το υστέρημά τους είτε με την προσωπική τους εργασία στην τοποθέτηση του ταβανιού και στο βάψιμο του ναού και κυρίως με την αγάπη και την διακριτικότητά τους, βοήθησαν στην αποκατάσταση του εξωκκλησίου του Αγίου Αθανασίου ώστε σήμερα να  προβάλλει όμορφο, ανακαινισμένο και φωτεινό! Ο Θεός, η Παναγία, ο Άγιος Αθανάσιος και ο Άγιος Νικήτας να χαρίζουν σε όλον τον κόσμο υγεία και δύναμη! 

Χρόνια Πολλά σε όλους!!

Εκ του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου Αλευρούς