Υακίνθεια 2024: Οι «Νεφέλες» του Αριστοφάνη στο Αμφιθέατρο Σπαντίδου

16.06.2024

Πολιτιστικές βραδιές στην Λακωνία!

Πιστά στο πολιτιστικό τους ραντεβού και φέτος τα «Υακίνθεια» παρουσιάζουν στο φιλότεχνο λακωνικό κοινό, το Σάββατο 29 Ιουνίου 2024, στις 8 μ.μ., την κωμωδία «Νεφέλες» του Αριστοφάνη.
Την παράσταση ανεβάζει το Θέατρο «Έξοδος Αιγαίου», στο στολίδι του Ταϋγέτου, το Αμφιθέατρο «Σπαντίδου», που βρίσκεται στο Γεωργίτσι Λακωνίας.

Η είσοδος είναι ελεύθερη

Οργάνωση: Λακεδαιμονίων Πολιτιστικό Κέντρο «Μνημοσύνη»
Παραγωγή: Θεατρική έξοδος - Ηλ. Παροίκου 
Σκηνοθεσία: Ν. Παροίκος
Πρωταγωνιστούν: Σπ. Ξένος, Γ. Μιχαλόπουλος, Μ. Πιτυχούτη, Μ. Γκουτζίου, Ν. Κόκκορη και οι Νεφέλες.
Έκτακτη συνεργασία: Daemonia Nymphe
Μάσκες-Κοστούμια: Α. Περντρώ
Μουσική: Α. & Π. Ντουνιαδάκης
Χορογραφίες: Ντ. Μπονάνου

Λίγα λόγια για το έργο 
Ο μεγάλος κωμωδιογράφος στο έργο του αυτό καταπιάνεται με το πάντα επίκαιρο θέμα της παιδείας και του δικαίου. Το όνομα του έργου οφείλεται στις Νεφέλες, δηλαδή τις νεφελώδεις ιδέες της φιλοσοφίας. Σύμφωνα με τον Αριστοφάνη, ο Σωκράτης τις θεωρούσε τις Θεές που μαζί με το Χάος και την Γλώσσα αντικαθιστούσαν τους Θεούς της πόλης. Ο Αριστοφάνης, μέσα από τα έργα του καυτηριάζει, σατιρίζει και σχολιάζει την επικαιρότητα της εποχής του, πάντα με στόχο την εξυγίανση του πολιτικού συστήματος και την βελτίωση του κοινωνικού συνόλου.

Υπόθεση έργου
Ο Στρεψιάδης είναι απελπισμένος καθώς πνίγεται στα χρέη και τον κυνηγούν οι δανειστές του. Αν και έχει εναποθέσει τις ελπίδες του στον γιό του Φειδιππίδη, περιμένοντας ότι εκείνος θα σπουδάσει και θα τον βοηθήσει να ανταπεξέλθει στα προβλήματα του, ο γιος του αρνείται πεισματικά. Ο Φειδιππίδης, ασχολείται μόνο με την χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ξοδεύει αλόγιστα τα χρήματα του πατέρα του προκειμένου να αγοράζει likes και followers.

Έτσι, ο Στρεψιάδης με την παρότρυνση του επιστάτη του, Εμπεδοκλή, αποφασίζει να επιστρέψει ο ίδιος στα θρανία. Ξεκινάει την φοίτηση του στην πολυσυζητημένη σχολή του Σωκράτη, η οποία υπόσχεται στους σπουδαστές της ότι τους μαθαίνει να ανταπεξέρχονται στα προβλήματα της σύγχρονης εποχής. Ο Στρεψιάδης θεωρεί ότι εκεί θα μάθει την τέχνη της διπλωματίας και της εξαπάτησης προκειμένου να παραπλανήσει τους δανειστές του.

Λίγο μετά την έναρξη της φοίτησης του, ο Στρεψιάδης αποβάλλεται από την σχολή, καθώς είναι ανεπίδεκτος μαθήσεως. Μετά και από αυτό, ο Στρεψιάδης απελπίζεται εντελώς και πέφτει σε αφασία. Τότε, ο Φειδιππίδης αποφασίζει να πάει ο ίδιος στη σχολή του Σωκράτη.

Πολύ σύντομα, ο Φειδιππίδης, αντιλαμβάνεται ότι η σχολή του Σωκράτη είναι ένας χώρος ουσιαστικής παιδείας και καλλιέργειας. Σε μαθαίνει όχι μόνο να αντιλαμβάνεσαι, αλλά και να αντιστέκεσαι στις παθογένειες της σύγχρονης εποχής.

Έννοιες όπως η αισχροκέρδεια, η αναξιοκρατία, η κοινωνική ανισότητα και ο ρατσισμός μπαίνουν στο μικροσκόπιο. Με την αποφοίτηση του, ο Φειδιππίδης έχει μάθει όλα όσα δεν περίμενε ο Στρεψιάδης. Όχι μόνο δεν τον βοηθάει να παραπλανήσει τους δανειστές του, αλλά γίνεται δίκαιος πέρα από κάθε προσδοκία.

Δίνει στον πατέρα του, και σε όλους εμάς, την ελπίδα για μια σύγχρονη εποχή με πίστη σε υψηλές αξίες και ιδανικά, απαλλαγμένη από τα λάθη του παρελθόντος.


Σημ: Η καλύτερη πρόσβαση προς το Αμφιθέατρο «Σπαντίδου» είναι από το χωριό Γεωργίτσι Λακωνίας, στην στροφή για το γήπεδο.