Ή άγνωστη και σπάνια χλωρίδα του Βορείου Ταϋγέτου

http://www.alevrou.com/2016/06/i-agnosti-kai-spania-chlorida-tou-voreiou-taygetou.html
01.07.2016

Το βράδυ της Κυριακής 5 Ιουνίου 2016, στα πλαίσια των εκδηλώσεων και δράσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης, ο Σύλλογος Φίλων Ταϋγέτου “Η ΛΟΥΣΙΝΑ” σε συνεργασία με την Μ.Κ.Ε. “ο Μυστράς” και το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος οργάνωσαν εκδήλωση με θέμα “Ή άγνωστη και σπάνια χλωρίδα του Βορείου Ταϋγέτου” στο Πολιτιστικό Κέντρο Μπακή, στο Καστόρειο, με προσκεκλημένη ομιλήτρια τη Δρα Πηνελόπη Δεληπέτρου, ΕΔΙΠ, του Τομέα Βοτανικής, του Τμήματος Βιολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και εν συνεχεία προβολή φωτογραφιών από την χλωρίδα της περιοχής του μέλους του συλλόγου Βασίλη Λαγανά.

Στην επιστημονική της παρουσίαση η κα Δεληπέτρου κατηγοριοποίησε αναλυτικά τα φυτά από πλευράς του τόπου ενδιαίτησης σε αυτά που απαντώνται στα ελατοδάση, στα των ορεινών θαμνώνων, των βράχων, των υγροτόπων και των διαφόρων ξηρών βιοτόπων.
Επίσης ανέφερε 49 ενδημικά στον Βόρειο Ταΰγετο τα οποία διέκρινε σε ενδημικά σπάνια, απειλούμενα και προστατευμένα. Στις κύριες απειλές ανέφερε την υπερβόσκηση και την υπερσυλλογή.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο τοπικό ενδημικό clynopodium taygeteum (micromeria taygetea) φυτό σπάνιο, απειλούμενο και προστατευόμενο από την εθνική (Προεδρικό Διάταγμα 67/1981) και διεθνή (Σύμβαση της Βέρνης και Οδηγία 92/43/ΕΟΚ) νομοθεσία, που απαντάται μόνο στον Βόρειο Ταΰγετο. Στην τελευταία οδηγία (η οποία από πρακτική άποψη είναι το πιο αποτελεσματικό εργαλείο προστασίας της φύσης) συμπεριλαμβάνεται ως είδος προτεραιότητας, δηλαδή είδος του οποίου όλες οι θέσεις πρέπει να βρίσκονται μέσα σε μία προστατευόμενη περιοχή NATURA 2000. Παρά το γεγονός αυτό, όλη η περιοχή εξάπλωσής του είναι εκτός προστατευόμενων περιοχών.

Η εκδήλωση έκλεισε με προβολή φωτογραφιών από την ωραιότατη συλλογή φωτογραφιών του μέλους του συλλόγου Βασίλη Λαγανά.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η αντιπρόεδρος του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου κα Γεωργία Γαλανοπούλου, ο φίλος, φαρμακοποιός, ερευνητής - βοτανικός κος Ερωτόκριτος Καλογερόπουλος, πολλές φωτογραφίες του οποίου μαζί με της κας Δεληπέτρου παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση, ο κος Χαρ. Κυριακόπουλος του Πανεπιστημίου Πατρών, της υπό εξέλιξη διδακτορικής διατριβής “Η χλωρίδα του Ταϋγέτου”, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και συλλόγων και πολλοί φίλοι.




Κείμενο: Κων. Χ. Λαγανάς
Φωτογραφίες: Βασ. X. Λαγανάς

Πηγή: Περιοδικό Πολυδεύκης, Τεύχος 32