Απίστευτο…Τυμβωρύχοι στους τάφους της Πελλάνας!

http://www.alevrou.com/2017/01/apistefto-tymvoryxoi-stous-tafous-tis-pellanas.html
24.01.2017

Ο Γιώργος Λεκκάκης δημοσιεύει σήμερα την είδηση πως τυμβωρύχοι επιχείρησαν να κλέψουν τους Βασιλικούς Τάφους της Πελλάνας.

Σύμφωνα με το Ν. Μπακή, του οποίου μαρτυρία μεταφέρει ο Γιώργος Λεκκάκης, που εντόπισε στον χώρο που βρίσκονται οι Βασιλικοί τάφοι μεγάλο λάκκο και μπάζα, κάποιοι, πιθανά τυμβωρύχοι, άνοιξαν τρύπα στην περίφραξη που βρίσκεται στο πίσω μέρος του αρχαιολογικού χώρου και μπήκαν μέσα. Κοντά στον τάφο έσκαψαν λάκκο 2 Χ 1μ. με βάθος 3 μέτρων ενώ φαίνεται πως χρησιμοποίησαν καροτσάκι για να βγάλουν γρηγορότερα τα μπάζα έξω.

Ο λάκκος σκάφτηκε μεταξύ της εισόδου του νεκρικού θαλάμου και κογχών που βρέθηκαν στους τοίχους του διαδρόμου, γεγονός που δείχνει καλά πληροφορημένους και οργανωμένους τυμβωρύχους. Τελικά βέβαια, ευτυχώς, η λαθροανασκαφή διακόπηκε απότομα ίσως γιατί οι τυμβωρύχοι έκαναν λανθασμένες εκτιμήσεις ή γιατί η μεγάλη κακοκαιρία δεν επέτρεψε την συνέχιση της.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Βασιλικός Τάφος της Πελλάνας καλύφθηκε με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού εν μέσω έντονων αντιδράσεων επιστημόνων και κατοίκων με 250 τόνους χαλίκι, τον Μάιο του 2002, με την αιτιολογία ότι καλύπτεται λόγω ρηγματώσεων που έχουν εντοπιστεί και θα ανοιχτεί το καλοκαίρι (του 2002) για την συνέχιση των ερευνών, κάτι που φυσικά δεν έγινε ποτέ.

To notospress.gr επανειλημμένα έχει επισημάνει την ανάγκη προστασίας του Αρχαιολογικού χώρου της Πελλάνας.

Πηγή: NotosPress.gr