Ανάδειξη του φυσικού πλούτου και των μνημείων του Ταϋγέτου ζητούν οι «βόρειοι δήμοι»

20.12.2017

Την σύνταξη και υλοποίηση περιβαλλοντικής μελέτης που αφορά τον ορεινό όγκο του Ταϋγέτου, μέσω της οποίας θα αναδειχθεί η σπάνια και διεθνώς αναγνωρισμένη χλωρίδα και πανίδα του όρους, ζητούν εκπρόσωποι των περιοχών των «βορείων δήμων» της Λακωνίας. Επίσης, αίτημα φορέων και κατοίκων είναι η διάσωση και ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων του βορείου Ταϋγέτου, όπως η αρχαία αμαξήλατη οδός στην θέση «Αγ. Παντελεήμονας», τα ορυχεία Σπαρτιατών κ.α., καθώς και η αναγκαιότητα της τουριστικής ανάδειξης της ευρύτερης περιοχής.

Σε σχετική ανακοίνωση-ψήφισμα αναφέρονται τα εξής:

«Στις 7/12/2017 διεξήχθη στο Καστόρειο Λακωνίας Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σπάρτης.

Πέραν των θεμάτων που συζητήθηκαν ετέθη προς την Δημοτική Αρχή καθολικό αίτημα των κατοίκων της Τοπικής Κοινωνίας των Βορείων Δήμων και δια των θεσμικών εκπροσώπων αυτής οι οποίοι και παρίσταντο σε αυτό, κκ Όικονομάκη Γ. εκπροσώπου της ΤΚ Καστορείου, Κουρεμπή Γ. εκπροσώπου της ΤΚ Περιβολιών, Μιχαλοπούλου Δ., εκπροσώπου της ΤΚ Πελλάνας-Παρδαλίου, Παπασταφίδα Ν., εκπροσώπου της ΤΚ Αλευρούς, Γιάνναρη Ν. εκπροσώπου της ΤΚ Γεωργιτσίου, Καφεντζή Δ., εκπροσώπου της ΤΚ Αγόριανης, Αρβανίτη Α., εκπροσώπου της ΤΚ Αγ. Κωνσταντίνου, Μάρκου Γ. εκπροσώπου της ΤΚ Λογκανίκου, καθώς επίσης των Πολιτιστικών Συλλόγων της περιοχής.

Αίτημα δια του οποίου απαιτείται η σύνταξη και υλοποίηση άμεσα περιβαλλοντικής μελέτης που αφορά το κομμάτι του ορεινού όγκου του Ταϋγέτου δια της οποίας θα διατυπωθεί, διασφαλιστεί και αναδειχθεί η ιδιαίτερη σπάνια και μοναδική παγκοσμίως χλωρίδα και πανίδα αυτού.


Επίσης δε και η διάσωση και ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων αυτού, όπως η αρχαία αμαξήλατη οδός στην θέση Αγ. Παντελεήμονα, τα ορυχεία Σπαρτιατών κ.λ.π., καθώς και η αναγκαιότητα ανάδειξης της περιοχής τουριστικά. 

Το παρόν αίτημα κοινοποιείται προς άπαντες τους πολιτικούς εκπροσώπους, Περιφέρεια, Δασική και Πυροσβεστική Υπηρεσία».

Πηγή: Lakonikos.gr