Το Γεωργίτσι αξίζει ένα Πολεμικό Μουσείο Αεροπορίας

19.03.2018

Ο Σύνδεσμος των εν Αττική Γεωργιτσιάνων ζητά από τον δήμο Σπάρτης την δημιουργία Πολεμικού Μουσείου Αεροπόρων στο Γεωργίτσι. Στην ακόλουθη επιστολή προς τον δήμαρχο, ο πρόεδρος Χρήστος Τσίχλης παραθέτει τους λόγους:

“Το Γεωργίτσι έχει χαρακτηριστεί ως χωριό των αεροπόρων. Στο επάνω μέρος του χωριού βρίσκεται το μνημείο των αεροπόρων και στην είσοδο του χωριού το μαχητικό αεροσκάφος F 104, ως ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στους υπέρ πατρίδος πεσόντες αεροπόρους μας.

Ο υποσμηναγός Ευάγγελος Γιάνναρης έδωσε το προβάδισμα στα μητρώα των ελλήνων αξιωματικών που έπεσαν στο ηρωικό έπος του 1940 και στις 20-4-1941 με βασιλικό διάταγμα τού απονεμήθηκε ο Σταυρός του Ιπτάμενου για την εξαιρετική τόλμη. Ο ανθυποσμηναγός Γρηγόριος Πετράκης έλαβε εύφημο μνεία και του απονεμήθηκε ο Πολεμικός Σταυρός από το Γ’ Σώμα Στρατού. Ο επισμηναγός Νικόλαος Σκρουμπέλος έλαβε το 1946 το Χρυσό Αριστείο Ανδρείας και με βασιλικό διάταγμα τού απονεμήθηκε ο Σταυρός Ιπτάμενου.

Τα Πολεμικά Μουσεία Αεροπορίας στην Ελλάδα είναι ελάχιστα και το Γεωργίτσι δικαιούται και αξίζει ένα, λόγω της ιστορίας και προσφοράς των πεσόντων γεωργιτσιάνων. Αποστολή του μουσείου είναι η συγκέντρωση, διαφύλαξη και έκθεση κειμηλίων της αεροπορίας, η μελέτη και τεκμηρίωση της ιστορίας, η προβολή της αεροπορικής ιδέας ανά τους αιώνες και η διοργάνωση συνεδρίων σχετικών με την πολεμική αεροπορία σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Εν κατακλείδι, αιτούμεθα ο δήμος Σπάρτης να αναλάβει πρωτοβουλία - με την συνδρομή του ΥΠΕΘΑ - για την δημιουργία Πολεμικού Μουσείου Αεροπορίας στο Γεωργίτσι Λακωνίας, ως ένδειξη τιμής στους γεωργιτσιάνους πεσόντες, γεγονός το οποίο θα προσελκύσει τουρισμό στην ευρύτερη περιοχή, σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία για την χώρα. Το Πολεμικό Μουσείο θα ενταχθεί στη λίστα των ελάχιστων πολεμικών μουσείων της χώρας μας και θα συμβάλει στην ανάπτυξη της Λακωνίας. Ο δήμος διαθέτει τεχνική υπηρεσία, υπαλλήλους, δομές που χρηματοδοτούνται από το ελληνικό δημόσιο και ακίνητα που ανήκουν στην ιδιοκτησία του. Αναμένουμε πρωτοβουλία σας”.

Πηγή: LaconiaLive.gr