Προσμένοντας τα Χριστούγεννα στον Λογκανίκο και τον Βόρειο Ταΰγετο

21.12.2018

Έκθεση χριστουγεννιάτικων ενθυμημάτων και χριστουγεννιάτικο κέρασμα με μουσικές εκπλήξεις περιλαμβάνονται στην εκδήλωση «Προσμένοντας τα Χριστούγεννα στον Λογκανίκο και τον Βόρειο Ταΰγετο» που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λογκανίκου, την Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου και ώρα 7:30΄ μ.μ. στα γραφεία του συλλόγου, στην πλατεία του Λογκανίκου.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης θα τηρηθεί το έθιμο των χοιροσφαγίων και θα προσφερθούν εδέσματα με βάση το χοιρινό, ένα έθιμο το οποίο συνδέεται με την έναρξη του δωδεκαήμερου της χριστιανικής παράδοσης.

Τα χοιροσφάγια συνδέονται με την οικογενειακή και αγροτική οικονομία των περιοχών του Ταϋγέτου αλλά και την αλληλεγγύη των κατοίκων των ορεινών χωριών.

Στον παραδοσιακό πολιτισμό οι εκδηλώσεις της λαϊκής λατρείας είναι ενσωματωμένες στην αγροτική οικονομία. Η εκτροφή του χοίρου εξασφάλιζε στην οικογένεια κρέας και λίπος για ολόκληρη την χρονιά. Δεν ήταν δύσκολο, στα χωριά  να διατηρούν από έναν χοίρο σε κάθε σπίτι καθώς ασχολούνταν με την γεωργία και την κτηνοτροφία και είχαν να τον ταΐσουν με τα αγροτικά και κτηνοτροφικά υπολείμματα και τα κατάλοιπα των τροφών.  Για την σφαγή ακολουθούνταν ιδιαίτερη εθιμοτυπία. Σχηματίζονταν παρέες στα σπίτια και δοκίμαζαν τους χοιρινούς μεζέδες και παρασκεύαζαν τα λουκάνικα και  το παστό. Τα οικογενειακά γλέντια κρατούσαν όλο το δωδεκαήμερο (25/12-6/1) και ήταν ένα διάλειμμα στην σκληρή ζωή των ανθρώπων της υπαίθρου και μάλιστα τον χειμώνα. Χαρακτήρα αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο είχε η συνήθεια να στέλνουν καλάθια με δώρα, κυρίως φαγώσιμα στα φτωχότερα μέλη της κοινότητας.

Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 6932 456614, 6974 605778 και 6948 836675

Πηγή: Lakonikos.gr