2η Γιορτή Μανιταριού και Τρούφας στον Βόρειο Ταΰγετο

26.10.2019

Στις 1, 2 και 3 Νοεμβρίου 2019, στο «Μπαλκόνι του Ταϋγέτου», με τον Γιώργο Κωνσταντινίδη, κορυφαίο και έμπειρο μανιταροσυλλέκτη και μελετητή της μυκητοχλωρίδας του τόπου μας, και πρόεδρο του συλλόγου «Μανιταρόφιλοι Ελλάδος» θα βγούμε στα δάση του Βορείου Ταϋγέτου, για συλλογή άγριων μανιταριών, θα μάθουμε να ξεχωρίζουμε τα κυριότερα και νοστιμότερα από αυτά, καθώς και τα πιο επικίνδυνα και τοξικά. Θα μάθουμε επίσης πώς να κινούμαστε μέσα στο δάσος με ασφάλεια και σεβασμό προς αυτό και τα δώρα του, με ποιο τρόπο να μαζεύουμε μανιτάρια χωρίς να προκαλούμε ζημιά στο ευαίσθητο οικοσύστημα του δάσους, τι πρέπει να προσέχουμε στην ταυτοποίηση των μανιταριών, τις βασικές κατηγορίες μανιταριών και τις ιδιότητές τους. Τέλος θα μάθουμε τεχνικές συντήρησης και αποθήκευσης, πεντανόστιμες συνταγές και θα τα μαγειρέψουμε με πολλούς γευστικούς και υγιεινούς τρόπους.
Τα Μανιτάρια είναι χαμηλά σε θερμίδες και λιπαρά, χωρίς χοληστερόλη και πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, ωστόσο είναι μια πολύ καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης και περιέχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως σελήνιο, κάλιο, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, βιταμίνη D και πολλά άλλα.

Ελάτε να ανταμώσουμε σε μια διήμερη περιπέτεια αναζήτησης και απόλαυσης της τροφής !!!

Μαγειρέματα του βουνού από την οικοδέσποινα κα Κική Παύλου, που συνδυάζουν τα Μανιτάρια και την Τρούφα, από τα πιο θαυμαστά βρώσιμα δώρα της Φύσης, ειδικά όταν τα συλλέγεις στο φυσικό τους περιβάλλον, με τα ντόπια προϊόντα του Βορείου Ταϋγέτου

Το κόστος διαμονής, τριών ημερών (δύο διανυκτερεύσεις) με πλήρη διατροφή, καθώς και συμμετοχή σε δύο εξιδεικευμένα γεύματα με πρωταγωνιστή τα μανιτάρια, την τρούφα ,και τα τοπικά προϊόντα, είναι: 140 ευρώ ανά άτομο.
Για τα παιδιά μέχρι 12-14 ετών είναι μόνο 60 ευρώ.

ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Παρασκευή 1 Νοεμβρίου
Ημέρα αφίξεων και γνωριμίας.
Περιλαμβάνει και ένα βραδινό γεύμα περίπου στις 9:00 μ.μ.
Για τους αργοπορημένους, εδώ είμαστε εμείς. Το φαγητό σας θα σας περιμένει στην φιλόξενη τραπεζαρία μας!
Θα είναι μια καλή ευκαιρία να γνωριστούμε μεταξύ μας, να γνωρίσουμε καλύτερα τον γκουρού των μανιταριών Γιώργο Κωνσταντινίδη, τους οδηγούς μας, Χαράλαμπο Κασάπη και Σταύρο Παύλου, την μαγείρισσά μας την Κική και την βοηθό της Παναγιώτα Κάτσου και τον χώρο μας!
20:00 Καλωσόρισμα
21:00 Βραδινό γεύμα

Σάββατο 2 Νοεμβρίου
07:30 - 08:30 Πρωινό
09:00 - 12:00 Μανιταροεξόρμηση στα Μανιταρολείβαδα του Βορείου Ταϋγέτου
12:00 - 14:00 Σεμινάριο από τον Γιώργο Κωνσταντινίδη με θέμα: Η μανιταροφιλία και η μανιταρογνωσία στην Ελλάδα. Διάρκεια 1 ώρα.
Επίσης θα γίνει ταξινόμηση των ευρημάτων από την εξόρμηση.
15:00 - 16:00 Γευσιγνωσία με Μαγειρέματα του βουνού από την οικοδέσποινα κα Κική Παύλου, που συνδυάζουν τα Μανιτάρια και την Τρούφα
16:00 - 19:00 Συζήτηση για τα είδη και τι πρέπει να προσέχουμε
Αναγνώριση και συλλογή των κορυφαίων εδώδιμων μανιταριών
Τρόποι μαγειρέματος - συντήρησης και αξιοποίησης των αγρίων μανιταριών
Κέρασμα γλυκό του κουταλιού άγριο μανιτάρι Cantharellus cibarius
20:00 Βραδινό γεύμα

Κυριακή 3 Νοεμβρίου
07:30 - 08:30 Πρωινό
09:00 - 12:00 Κατάβαση στο Φαράγγι του Κάρδαρη
12:00 - 14:00 Συζήτηση γενικά περί Μανιταριών και Τρούφας
14:00 - 16:00 Γευσιγνωσία με Μαγειρέματα του βουνού, από την οικοδέσποινα κα Κική Παύλου, που συνδυάζουν τα Μανιτάρια και την Τρούφα

Δυνατότητα για τα εξειδικευμένα γεύματα έως 60 άτομα.
Δυνατότητα διαμονής στο ξενώνα έως 23 άτομα.
Συμμετοχή στα εξειδικευμένα γεύματα 20 ευρώ ανά άτομο

Κρατήσεις - πληροφορίες 27310 61062 (κος-κα Παύλου)
info@taygetosbalcony.gr
www.taygetosbalcony.gr

Πηγή: NisosPlus