Έτσι θα είναι το νέο Νοσοκομείο Σπάρτης

07.02.2020

Τα αποκαλυπτήρια των σχεδίων του νέου Νοσοκομείου Σπάρτης, αλλά κι εκείνων της Θεσσαλονίκης και της Κομοτηνής, που θα ανεγερθούν με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), παρουσιάστηκαν την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος που στεγάζεται στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).

Στην εκδήλωση που διοργάνωσε το ΙΣΝ, με οικοδεσπότη τον πρόεδρο του ΙΣΝ, Ανδρέα Δρακόπουλο, η συζήτηση αφιερώθηκε στην «Πρωτοβουλία για την Υγεία», με παρεμβάσεις από το κοινό, αλλά και από συνεργάτες του Ιδρύματος. Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και συμμετείχαν επίσης, ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως, ο υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας, ο πρώην υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης και ο διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας κ. Ρέντζο Πιάνο (Renzo Piano).

Το πρόγραμμα προβλέπει τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τον εξοπλισμό νέων νοσοκομείων σε Κομοτηνή, Θεσσαλονίκη και Σπάρτη, με χώρους νοσηλείας υψηλής αισθητικής και σωστά εναρμονισμένους στο περιβάλλον των παραπάνω περιοχών.

«Στόχος μας, στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, είναι να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες υγείας για μία καλύτερη ζωή», ανέφερε ο πρόεδρος του Ιδρύματος κ. Ανδρέας Δρακόπουλος, αναλύοντας την νέα πρωτοβουλία που περιλαμβάνει, την ίδρυση δύο Γενικών Νοσοκομείων με μονόκλινα και δίκλινα δωμάτια, σε Κομοτηνή και Σπάρτη και ενός Παιδιατρικού στην Θεσσαλονίκη. Όπως ανέφερε ο κ. Δρακόπουλος, κάθε έξι μήνες, ομάδα του Ιδρύματος θα επισκέπτεται τις περιοχές που θα ανεγερθούν τα νοσοκομεία και θα ενημερώνει την κοινότητα για την πορεία των έργων.


Ο αρχιτέκτονας Ρέντζο Πιάνο, ένας από τους βασικούς συνεργάτες της «Πρωτοβουλίας για την Υγεία», παρουσίασε σχέδια των τριών νοσοκομείων και από κοινού με τον πρόεδρο του ΙΣΝ, Ανδρέα Δρακόπουλο, ανέπτυξαν την φιλοσοφία του Ιδρύματος για τον σχεδιασμό των νοσοκομείων. Με το φυσικό φως και την επαφή με την φύση να αποτελούν σημαντικές παραμέτρους του σχεδιασμού, τα νοσοκομεία θα προσφέρουν σε ασθενείς κάθε ηλικίας, τις καλύτερες δυνατές και αξιοπρεπείς συνθήκες νοσηλείας. Επίσης, σε λίγα χρόνια, οι γονείς που κατοικούν στην Θεσσαλονίκη, την βόρεια Ελλάδα, αλλά και άλλες περιοχές, δεν θα χρειάζεται να ταξιδεύουν τόσο πολύ για να νοσηλευτούν τα παιδιά τους, αφού λίγα χιλιόμετρα έξω από το κέντρο της Θεσσαλονίκης θα βρίσκεται το πρώτο δημόσιο παιδιατρικό νοσοκομείο εκτός Αττικής.

Ο Ιταλός αρχιτέκτονας τόνισε πως οι συνεργάτες του και αυτός έχουν θέσει σαν στόχο την ίδρυση των καλύτερων νοσοκομείων της Ευρώπης, που θα συνδυάζουν την ιατρική αριστεία, την περιβαλλοντική αριστεία, την ανθρώπινη αριστεία και το φως -στο οποίο δίνει μεγάλη βαρύτητα- καθώς, όπως είπε, βασικό υλικό της αρχιτεκτονικής είναι το κάλλος του φωτός και η ευεξία. Τα νοσοκομεία θα έχουν φως, εργαζόμενοι και ασθενείς θα έχουν θέα το περιβάλλον, «δεν θα είναι τυφλά δωμάτια», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πιάνο.


Το νέο νοσοκομείο Σπάρτης αναμένεται να παραδοθεί τον Φεβρουάριο του 2025 και η κατασκευή του θα κοστίσει 90 εκατ. ευρώ. Θα ανήκει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά θα έχει διοικητική αυτοτέλεια. Το κόστος μισθοδοσίας θα βαρύνει το Ελληνικό Δημόσιο, όπως και τα έργα υποδομής γύρω από αυτό.

Η νέα πρωτοβουλία του ΙΣΝ συνεχίζει μια σειρά μεγάλων δωρεών που είχε ήδη πραγματοποιήσει το ΙΣΝ στον τομέα της Υγείας στην Ελλάδα, με προϋπολογισμό που αγγίζει τα 420 εκ ευρώ.


Στην συνέχεια, το κοινό υπέβαλε ερωτήσεις που αφορούσαν την ίδρυση και λειτουργία των νέων νοσοκομείων. Μάλιστα,  ένας νεαρός φοιτητής ιατρικής είπε ότι όσα άκουσε του δίνουν ελπίδα για να μείνει και να εργασθεί στην Ελλάδα, κάτι που χαροποίησε ιδιαίτερα τον κ. Δρακόπουλο.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την 17η συνεδρίαση της Ειδικής Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Πρωτοβουλία για την Υγεία, παρουσία κοινού, στο πνεύμα διαφάνειας που χαρακτηρίζει όλη την προσπάθεια, με την συμμετοχή εκπροσώπων των αρμόδιων Υπουργείων και των εμπλεκόμενων μερών. Η Επιτροπή συνεδριάζει σε μηνιαία βάση για τον συντονισμό και υλοποίηση των έργων.


Κλείνοντας την συζήτηση, ο πρόεδρος του ΙΣΝ, Ανδρέας Δρακόπουλος, ανέφερε: «Από την Κομοτηνή μέχρι την Κρήτη, και από τη Σπάρτη μέχρι την Ανάφη, οι δωρεές μας μέχρι σήμερα στον τομέα της υγείας, με επιστέγασμα την Πρωτοβουλία για την Υγεία, γίνονται για έναν μόνο λόγο: τον άνθρωπο, κάθε άνθρωπο. Είναι μια ολιστική προσπάθεια που έρχεται να συμπληρώσει το έργο του Υπουργείου Υγείας, «κυκλώνοντας» όλη την χώρα, με σκοπό να καλύψει μια σειρά αναγκών σε πολλά και ξεχωριστά επίπεδα, διαφορετικές δράσεις που «χτίζουν» και συμπληρώνουν η μια την άλλη, διευρύνοντας τον συνολικό αντίκτυπό τους στην κοινωνία. Προσπαθούμε να κάνουμε αυτό που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο: να συνεισφέρουμε ώστε να διασφαλιστούν καλύτερες υπηρεσίες υγείας, με σεβασμό στον άνθρωπο».

Η «Πρωτοβουλία για την Υγεία» και ο στόχος του Ιδρύματος Νιάρχος
Η «Πρωτοβουλία για την Υγεία» περιλαμβάνει την κατασκευή και τον εξοπλισμό τριών νέων υπερσύγχρονων νοσοκομείων. Των γενικών νοσοκομείων στην Κομοτηνή και την Σπάρτη, καθώς και του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΙΣΝ.


Όπως αναφέρει το ΙΣΝ, «η υγεία είναι ένα αναγκαίο αγαθό για όλους τους ανθρώπους. Από τον πιο μικρό μέχρι τον πιο μεγάλο, είτε ζει σε μια κεντρική πόλη είτε στο πιο απομακρυσμένο νησί. Υγεία δεν είναι μόνο νοσοκομεία και εξοπλισμός είναι κάτι ακόμη πιο ουσιαστικό, είναι σεβασμός, αξιοπρέπεια και ελπίδα. Αυτό είναι το όραμα του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για τον τομέα υγείας στην Ελλάδα. Να συνεισφέρει όσο μπορεί ώστε να μπορεί το κράτος να προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες υγείας για μια καλύτερη ζωή. Με αυτό το σκεπτικό έχει στηρίξει σειρά δωρεών από την ίδρυσή του το 1996 και αυτό ακριβώς συνεχίζει να κάνει, εδώ και δύο χρόνια, με την “Πρωτοβουλία για την Υγεία”, σε συνεργασία με το εκάστοτε Υπουργείο Υγείας. Μια πρωτοβουλία συνολικού ύψους άνω των 400 εκατομμυρίων ευρώ.»

Τα τρία νοσοκομεία που θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2025 αποτελούν, ωστόσο, ένα μόνο κομμάτι της «Πρωτοβουλίας για την Υγεία». Τα έργα υποδομών έρχεται να συμπληρώσει η προμήθεια τεσσάρων PET/CT τομογράφων σε τέσσερα περιφερειακά νοσοκομεία της χώρας. Αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο την διαθεσιμότητα των τομογράφων σε όλη την Ελλάδα και μειώνοντας την αναμονή των ασθενών. Με νέα μηχανήματα θα εξοπλιστεί και το Νοσοκομείο Ευαγγελισμός στην Αθήνα, βελτιώνοντας την διάγνωση και θεραπεία για χιλιάδες ασθενείς.


Μέσω της «Πρωτοβουλίας για την Υγεία» θα ενισχυθεί επίσης και το ΕΚΑΒ, με δύο νέα ελικόπτερα και δύο νέα αεροπλάνα, καλύπτοντας τις ανάγκες αεροδιακομιδής ασθενών σε όλη την Ελλάδα και προς την Ευρώπη. Εξασφαλίζοντας ότι οι ασθενείς και τραυματίες θα μεταφέρονται άμεσα από απομακρυσμένες περιοχές, από αποκλεισμένα νησιά χωρίς βασικές υποδομές περίθαλψης, σε κεντρικά νοσοκομεία της χώρας. Παράλληλα, ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην εκπαίδευση φοιτητών νοσηλευτικής του Νοσοκομείου Ευαγγελισμού και του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Όπως, επίσης, το Ίδρυμα στοχεύει και στην εκπαίδευση φοιτητών ιατρικής και νοσηλευτικής, διασωστών του ΕΚΑΒ, γιατρών και χειρουργών για την αντιμετώπιση του τραύματος. Και τέλος στην εκπαίδευση ιατρικού προσωπικού για την πρόληψη των ενδο-νοσοκομειακών λοιμώξεων. «Με την πεποίθηση ότι οι γιατροί και οι νοσηλευτές, νέοι και πιο έμπειροι, θα πρέπει να έχουν στα χέρια τους τον καλύτερο δυνατό εξοπλισμό αλλά και την πιο ενημερωμένη γνώση», εξηγεί το ΙΣΝ.

Πηγή: Lakonikos.gr