Αντιδράσεις για αιολικά στον Βόρειο Ταΰγετο

13.08.2020

Φορείς και κάτοικοι χωριών κατά του σταθμού 24 ανεμογεννητριών. 
Εκφράζουν ανησυχίες για οικοσύστημα και αρχαιολογικούς χώρους.

Συγκέντρωση θεσμών, φορέων και κατοίκων των Δημοτικών Ενοτήτων Μυστρά και Πελλάνας διεξήχθη στις 20/7/2020 στην Τοπική Κοινότητα Σουστιάνων, με θέμα την ενδεχόμενη τοποθέτηση ανεμογεννητριών στον βόρειο Ταΰγετο. Οι συμμετέχοντες, οι οποίοι αντιδρούν σε μια τέτοια προοπτική, συνέταξαν ομόφωνα ψήφισμα, με το οποίο όπως τονίζουν, «απαιτούν την άμεση κατάργηση της υπ' αριθμ. 698/2014 Απόφασης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), περί χορήγησης αδείας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικό σταθμό 24 ανεμογεννητριών ισχύος 48 mw στην θέση “Γραμμένη Πέτρα - Ξεροβούνα και Πυργάκι” στον βόρειο Ταΰγετο και εντός των γεωγραφικών ορίων δικαιοδοσίας των Δημοτικών Ενοτήτων Μυστρά και Πελλάνας, η κατασκευή του οποίου θα επιφέρει ανεπανόρθωτη καταστροφή του βόρειου Ταϋγέτου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το περιβάλλον και τους κατοίκους του».

Αναφορικά με το θέμα, απεστάλη σχετική επιστολή προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τον αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας Θ. Βερούτη, τον Δήμο Σπάρτης, τους βουλευτές Λακωνίας, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας και το Ινστιτούτο Σπάρτης.

Στην παρέμβασή του προς τις αρχές, φορείς, συλλογικότητες και πολίτες των περιοχών που εναντιώνονται στο έργο, υπενθυμίζουν «το υπ' αριθμ. 278/26.7.18 (γεν. Πρωτόκολλο Δήμου Σπάρτης 15377/27.7.18) συν/vo εμπεριστατωμένο έγγραφο, περί προστασίας του οικοσυστήματος και αρχαιολογικών χώρων του Ταϋγέτου και αποτροπής τοποθέτησης ανεμογεννητριών στον βόρειο Ταΰγετο, καθολικό αίτημα το οποίο είχε κατατεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο που έγινε στο Καστόρι, στις 7.12.17 και είχε υποστηριχθεί από όλους τους θεσμικούς εκπροσώπους των τοπικών κοινοτήτων, εκφράζοντας την θέληση όλων των φορέων και κατοίκων της περιοχής, για την τύχη του οποίου ουδεμία μέχρι τώρα ενημέρωση έχουμε, παρότι πρόκειται για το πιο σημαντικό ίσως θέμα που αφορά την τοπική κοινωνία, ήτοι την προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος και πλούτου της περιοχής».

Σημειώνουμε μάλιστα, «την έκπληξη και την αλγεινή εντύπωση που μας προκαλεί η επιλογή να εγκατασταθεί αιολικό πάρκο στο συγκεκριμένο κατάφυτο και δασώδες τμήμα του Ταϋγέτου, που θα μπορούσε να είναι προστατευόμενος χώρος, ιδανικός για ανάπτυξη άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων, με πολύ μεγαλύτερο οικονομικό όφελος για ολόκληρη την Λακωνία (αν μας ζητηθεί, η τοπική κοινωνία των βορείων δήμων έχει έτοιμες σχετικές προτάσεις). Την στιγμή μάλιστα που ήδη τρέχει αναπτυξιακό πρόγραμμα δράσεων Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (Ο.Χ.Ε. Ταϋγέτου) για την περιοχή».

Επί των ανωτέρω, οι αντιδρώντες ζητούν:

Α. από το Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης:

1. Να λάβει μέριμνα για την άμεση παύση κάθε τυχόν ενέργειας υλοποίησης της εν λόγω απόφασης.

2. Να συντάξει σχετική περιβαλλοντική μελέτη για το κομμάτι του Ταϋγέτου στους βόρειους δήμους (το οποίο και είναι υψίστης σημασίας για την ζωή, την τουριστική προβολή και ανάπτυξη, αλλά και την ίδια την ύπαρξη των χωριών μας), ιδιαιτέρως δε για την προστασία της σπάνιας και μοναδικής παγκοσμίως πανίδας και χλωρίδας της περιοχής (όπως είναι γνωστό από εξειδικευμένες επιμέρους μελέτες και επιστημονικές έρευνες). Στην εν λόγω μελέτη θα πρέπει να γίνεται και αξιολόγηση των επιπτώσεων της ενδεχόμενης εγκατάστασης αιολικού πάρκου, σύμφωνα και με πρόσφατες επιστημονικές μελέτες, από την αλλοίωση του μικροκλίματος και του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής. Επίσης, πρέπει να γίνεται αναφορά και στις επιπτώσεις μετά την ολοκλήρωση του κύκλου ζωής των ανεμογεννητριών, σύμφωνα και με την πρόσφατη εμπειρία από εγκαταλελειμμένα αιολικά πάρκα που κατέληξαν εστίες μολύνσεως, γιατί κανένας δεν φροντίζει για την αποξήλωσή τους (π.χ. Εύβοια).

καθώς επίσης και

3. Να πράξει οτιδήποτε άλλο χρειάζεται για την αποτροπή υλοποίησης ενεργειών σε βάρος του περιβάλλοντος, του ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και της ιστορίας του τόπου μας, οι οποίες είναι προφανώς αντίθετες με την θέση της τοπικής κοινωνίας, αλλά και κάθε εχέφρονα πολίτη, καθώς και για την επανεκτίμηση και αναθεώρηση αποφάσεων που ενδεχομένως έχουν ληφθεί βάσει εσφαλμένων ή παραπλανητικών στοιχείων.

Β. από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας, με βάση τα αρχαιολογικά στοιχεία που υπάρχουν, κάποια από τα οποία ενδεικτικά αναφέρονται στο προαναφερθέν από 26.7.18 έγγραφο, να χαρακτηρίσει την περιοχή ως χώρο αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Γ. από το Ινστιτούτο Σπάρτης, να συμπεριλάβει την περιοχή στον σχεδιασμό του, για υλοποίηση επιστημονικής έρευνας και προβολή του αρχαιολογικού πολιτιστικού αποθέματος της, στα πλαίσια της Ο.Χ.Ε. Ταϋγέτου.

Δ. από τους υπόλοιπους αποδέκτες, και δη τους βουλευτές του Νομού μας, να φροντίσουν κι αυτοί ως θεσμικοί παράγοντες και εκπρόσωποι της περιοχής, να υποστηρίξουν ως οφείλουν την βούληση των κατοίκων οι οποίοι τους εκλέγουν και όχι ενδεχομένως να υποκύπτουν στην βούληση της πολιτείας, διότι δεν ζήτησαν την ψήφο μας γι' αυτό. Ενδεχομένως, να ζητήσουν και την αλλαγή της υπάρχουσας νομοθεσίας, αν αυτή ζημιώνει τα τοπικά συμφέροντα.

Η επιστολή καταλήγει ως εξής: «Με την βεβαιότητα ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες θα στηρίξουν, ως οφείλουν, την λαϊκή επιταγή και θα πράξουν αναλόγως, περιμένουμε την δημόσια τοποθέτηση του Δήμου, της Περιφέρειας και των βουλευτών της Λακωνίας, όποια κι αν είναι αυτή, για να την γνωρίζουμε».

Το παραπάνω έγγραφο υπογράφει η πρόεδρος της Τ.Κ. Σουστιάνων Μαρία Τσάκωνα.

Το ψήφισμα

Το ψήφισμα φορέων στην συγκέντρωση της 20ης Ιουλίου 2020 στην Τοπική Κοινότητα Σουστιάνων έχει ως εξής: «Ως φορείς δραστηριοποιούμενοι στις Δημοτικές Ενότητες Μυστρά και Πελλάνας του Δήμου Σπάρτης, δεν θα μπορούσαμε να μην έχουμε στραμμένο το βλέμμα μας στο ορεινό περιβάλλον του Ταϋγέτου και να φροντίζουμε για την προστασία και την διατήρηση του φυσικού του χαρακτήρα, και να φροντίζουμε για την ανάπτυξη και ποιότητα ζωής των ορεινών κοινοτήτων και των κατοίκων τους.

Δεν είμαστε αντίθετοι με την ανάπτυξη κάποιων ήπιων ανανεώσιμων πηγών καθαρών μορφών ενέργειας οι οποίες θα είναι συμβατές και θα συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος.

Δεν είναι όμως δυνατόν να μην αντιδράσουμε και να μην διαμαρτυρηθούμε έντονα όταν στην διαδικασία κατασκευής αυτών των εγκαταστάσεων (δρόμοι πρόσβασης, κτίρια, πυλώνες, κόψιμο δέντρων, σκυρόδεμα, ανεμογεννήτριες κ.λ.π.) το αποτέλεσμα τους θα είναι εν τέλει λιγότερο "πράσινο" από το αντιστάθμισμα της «καθαρής ενέργειας», βλάπτοντας αισθητικά και ουσιαστικά το περιβάλλον με απρόβλεπτες και επικίνδυνες συνέπειες στην πανίδα, την χλωρίδα και το μικροκλίμα της περιοχής.

Αντιδρούμε στην ανεξέλεγκτη βιομηχανοποίηση των Α.Π.Ε. που έχει σαν αποτέλεσμα την υποβάθμιση και βλάβη του φυσικού περιβάλλοντος του Ταϋγέτου και η οποία είναι αντίθετη με την εξαγγελθείσα Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση(Ο.Χ.Ε.) Ταϋγέτου που προσβλέπει στην οικονομική και κοινωνική αναζωογόνηση των περιοχών του.

Η περιοχή μας έχει προοπτικές και δεν πρέπει να υπάρξει καμιά βλαπτική προς το περιβάλλον ενέργεια.

Απαιτούμε την άμεση κατάργηση της υπ' αριθμ. 698/2014 Απόφασης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) περί χορήγησης αδείας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικό σταθμό 24 ανεμογεννητριών ισχύος 48 mw, στην θέση “Γραμμένη πέτρα-Ξεροβούνα & Πυργάκι” στον βόρειο Ταΰγετο και εντός των γεωγραφικών ορίων δικαιοδοσίας των Δημοτικών Ενοτήτων Μυστρά και Πελλάνας, η κατασκευή του οποίου θα επιφέρει ανεπανόρθωτη καταστροφή του βόρειου Ταϋγέτου με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το περιβάλλον και τους κατοίκους του».

ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ:

Α) ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ: 
ΣΟΥΣΤΙΑΝΩΝ - Μαρία Τσάκωνα, ΛΟΓΓΑΣΤΡΑΣ - Ανδρέας Σουλτάνης, ΑΓ. ΕΙΡΗΝΗΣ - Γεώργιος Σούπος, ΒΟΡΔΩΝΙΑΣ - Κων/νος Τσάκωνας, ΜΥΣΤΡΑ - Δημήτριος Σκουρμπέλος, ΠΑΡΟΡΙΟΥ - Περικλής Σταυράκος, ΚΑΣΤΟΡΕΙΟΥ - Βασίλης Λαγανάς, ΠΕΛΛΑΝΑΣ - Ιωάννης Ρασσιάς, ΠΕΡΙΒΟΛΙΩΝ - Αριστείδης Κουρεμπής, ΑΛΕΥΡΟΥΣ - Παναγιώτης Ζάβρας, ΓΕΩΡΓΙΤΣΙΟΥ - Νικόλαος Γιάνναρης, ΑΓΟΡΙΑΝΗΣ - Γεώργιος Σουχλέρης, ΛΟΓΚΑΝΙΚΟΥ - Νικόλαος Παπαλυμπέρης, ΜΑΓΟΥΛΑΣ - Γεώργιος Βλαχοκωνσταντής, ΑΓ. ΙΩΑΝΝΟΥ - Αθανάσιος Ρασσιάς, ΤΡΥΠΗΣ - Χρήστος Μαυρακάκος, ΑΝΑΒΡΥΤΗΣ - Αντώνιος Τριαναταφυλλάκος.

Β) ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΣΥΛΛΟΓΩΝ: 
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ & ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΟΥΣΤΙΑΝΩΝ (Παναγιώτης Λιάσκος), ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ & ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΟΓΓΑΣΤΡΑΣ (Κων/νος Κωνσταντινάκος), ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ & ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΡΟΡΙΟΥ (Δήμητρα Μακελαράκη), ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΛΟΥΣΙΝΑΣ» ΚΑΣΤΟΡΕΙΟΥ (Παναγιώτης Βασιλείου), ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΣΤΟΡΕΙΟΥ (Θανάσης Δημητρακόπουλος), ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΛΟΓΓΑΣΤΡΑΣ (Ηλίας Μαραγκός), ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΟΡΔΩΝΙΑΣ «ΖΩΓΡΑΦΟΣ» (Χρήστος Λυραντζής).

Πηγή: Lakonikos.gr