Η ζωή αλλιώς - Βόρειος Ταΰγετος, ζεστασιά στο μαγικό βουνό

02.01.2021

Στον Βόρειο Ταΰγετο μας ταξιδεύει η προσωποκεντρική εκπομπή της ΕΡΤ1 "Η ζωή αλλιώς", με την 'Ινα Ταράντου.
Σάββατο 2 Ιανουαρίου, στις 17:00, επεισόδιο 21: «Βόρειος Ταΰγετος, ζεστασιά στο μαγικό βουνό»

Ακολουθούμε μονοπάτια πλάι σε ποτάμια που κελαρύζουν, ξαποσταίνουμε στην σκιά των πλατάνων και εξερευνούμε πανέμορφα άγνωστα χωριά. Τα χωριά και οι διαδρομές του Βόρειου Ταΰγετου, γνωστά και ως η «Στράτα του Μυστρά», είναι ελάχιστα αξιοποιημένα, αλλά μοναδικά σε φυσική ομορφιά. Αλλά και σε ανθρώπους, έτοιμους να μοιραστούν κάθε πιθανή και απίθανη ιστορία της περιοχής τους.
Ο Κώστας αν μπορούσε, θα μας έδειχνε και τα 103 χλμ. από τα σηματοδοτημένα μονοπάτια του Βόρειου Ταΰγετου. Αρκέστηκε σε μια πανέμορφη διαδρομή, γεμάτη κυκλάμινα, δίπλα στον ποταμό Κάστορα. Μια διαδρομή που κατέληξε στο τσουκάλι του Πανάγου, που μας περίμενε με παραδοσιακό καγιανά, φασολάδα, μουσική και πολλές ιστορίες! Στο Καστόρι, ένα ζωντανό χωριό, με τα πέτρινα σπίτια του, τις παλιές βρύσες και την πλακόστρωτη πλατεία του, συναντήσαμε κατοίκους ενεργούς και δραστήριους. Όπως ο Νίκος ο μαέστρος, που στήνει χορωδίες και κρατάει την παράδοση ζωντανή. Με τον Γιάννη, είδαμε μια άλλη δραστηριότητα που μπορεί να υπάρξει μέσα στην καρδιά ενός βουνού.


Την καλλιέργεια πέστροφας, σολωμού και οξύρυγχου λίγα μέτρα από τα αιωνόβια πλατάνια! Αλλά είδαμε και μια άλλη μαγειρική. Πως καπνίζουμε τα ψάρια και πως φτιάχνουμε μακαρονάδα τσουχτή, με ελαιόλαδο που τσούζει! Η περιήγηση στην περιοχή δεν θα μπορούσε να μην έχει και μάζεμα ελιάς. Και συγκεκριμένα, αθηνοελιάς που την μαζέψαμε γεμάτοι γέλια και παιδικά χαμόγελα στο χωριό Πελλάνα. Εκεί μιλήσαμε και με τον Γιώργο, που οι ελιές και η δουλειά στα χωράφια είναι γι’ αυτόν η μεγαλύτερη ευτυχία στη ζωή. Με την Μαρίνα γνωρίσαμε ένα άλλο είδος ευτυχίας. Γνωρίσαμε την απόλυτη ευφορία όχι μόνο μέσα στο επιβλητικό σανατόριο που η ίδια δημιούργησε κοντά στο κάστρο του Μυστρά, και που έχει γίνει κορυφαίος παγκόσμιος προορισμός ευεξίας. Αλλά και μέσα από τα λόγια μιας γυναίκας που μετέτρεψε το αρνητικό σε δώρο, που βρήκε τον προορισμό της ζωής της και τον έκανε δημιουργία, χαρά και αγάπη. Στον Βόρειο Ταΰγετο είδαμε πως μετουσιώνεται η αγάπη για την φύση, για το βουνό, για την παράδοση, για την ευλογημένη ελιά, για τους ανθρώπους. Και ποια μπορεί να είναι η μαγική στιγμή που σε κάνει να αποφασίσεις να ζήσεις την Ζωή σου Αλλιώς.

Aρχισυνταξία: Ίνα Ταράντου
Δημοσιογραφική έρευνα και Επιμέλεια: Στελίνα Γκαβανοπούλου, Μαρία Παμπουκίδη
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Φελάνης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Κώστας Σταμούλης
Ηχοληψία: Φίλιππος Μάνεσης
Παραγωγή: Μαρία Σχοινοχωρίτου
Παρουσίαση: Ίνα Ταράντου

Πηγή: YouTube