Κακοκαιρία «ΕΛΠΙΣ»

21.01.2022

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε στις 20/01/2021, από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), διαδοχικά καιρικά συστήματα με το όνομα «ΕΛΠΙΣ» προβλέπεται να προκαλέσουν κύματα κακοκαιρίας στην χώρα μας τις επόμενες μέρες, με βασικά τους χαρακτηριστικά τις έντονες χιονοπτώσεις και την μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας.

Το πρώτο καιρικό σύστημα, θα ξεκινήσει από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου 22/01/2022 και το δεύτερο που θα είναι πιο ισχυρό από την Δευτέρα 24/01/2022.

Τα κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, οι πυκνές χιονοπτώσεις, ο παγετός και οι βόρειοι άνεμοι.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Σπάρτης, είναι σε αυξημένη 24ωρη ετοιμότητα, σε συνεργασία με όλες τις αρμόδιες Αρχές και τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων.

Καλούμε όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις παρακάτω βασικές οδηγίες:
  • Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά την διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σας σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.
  • Αποφύγετε το πέρασμα μέσα από πάρκα και αλσύλλια, την στάθμευση των οχημάτων σας πλησίον δέντρων ή στύλων, καθώς πάντα υπάρχει η πιθανότητα πτώσης αυτών.
  • Αν μπουν νερά στο σπίτι, κλείνουμε αμέσως το γενικό πίνακα του ηλεκτρικού.
  • Αν βρίσκεστε σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν, αποφεύγετε την παραμονή σας σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους.
  • Μην διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζοί ή με όχημα. Για κανένα λόγο.
  • Μένετε μακριά από ηλεκτροφόρα καλώδια.
  • Παρακολουθείτε τις σχετικές ανακοινώσεις στα μέσα ενημέρωσης και ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες των Αρχών.
Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Ο Αντιδήμαρχος Προστασίας, Καθαριότητας & Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων

Αθανάσιος Καρλαύτης