3ος Αγώνας Δρόμου «Βασιλιάς Λεωνίδας»

03.02.2022

Ο αγώνας διεξάγεται παράλληλα με τον μεγαλύτερο αγώνα «8ος Δρόμος Αθανάτων».

Ουσιαστικά αποτελεί μία σύνδεση των 2 αγαλμάτων των Ηρώων της Ελληνικής Ιστορίας, από τα οποία αγάλματα θα περάσουν οι αθλητές:
1. Το άγαλμα του Στρατηγού Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην Τρίπολη
2. Το άγαλμα του Βασιλιά Λεωνίδα στην Σπάρτη

Η διαδρομή κινείται ολόκληρη σχεδόν πάνω στο Όρος του Ταϋγέτου διαμέσω των χωριών που βρίσκονται στα Βόρεια του Όρους.

Ημερομηνία διεξαγωγής: 29/10/2022
Εκκίνηση Αγώνα: Τρίπολη Αρκαδίας, Άγαλμα Κολοκοτρώνη (Πλατεία Άρεως)
Ώρα εκκίνησης: 14:00 μ.μ.
Χιλιόμετρα: 80
Τερματισμός αγώνα: Σπάρτη, στο Άγαλμα του Βασιλιά Λεωνίδα.
Χρονικό όριο αγώνα: Ορίζονται οι 12 ώρες.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ
Η διαδρομή κινείται ολόκληρη σχεδόν πάνω στο Όρος του Ταϋγέτου και ειδικά η δαδρομή Τρίπολη - Σπάρτη κινείται παράλληλα με την κορυφογραμμή του Ταϋγέτου και διαμέσω των χωριών που βρίσκονται στα Βόρεια του Όρους.
Όλος ο αγώνας κινείται επί ασφάλτινης δημοσίας οδού. Σε κανένα σημείο δεν εισέρχεται σε χώμα ή σε μονοπάτια.

Ο αγώνας θα ξεκινήσει στις 14:00 το μεσημέρι του Σαββάτου 29 Οκτωβρίου 2022, μπροστά από το άγαλμα του Στρατηγού Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην πλατεία Άρεως της Τριπόλεως. Αφού διασχίσει τα πρώτα μέτρα επί της πλατείας, θα διανύσει περίπου 2 χλμ. μέσα στην Τρίπολη και θα εξέλθει αυτής, πιάνοντας την παλιά Εθνική Τριπόλεως - Καλαμάτας. Αφού διασχίσει περίπου 18 χλμ. επί της Παλιάς Εθνικής Οδού και φτάσει στο χωριό Κάτω Ασέα, λίγο μετά από αυτό, θα στρίψετε αριστερά, προς το χωριό Πάπαρης, το οποίο και θα συναντήσετε στο 24ο χιλιόμετρο της διαδρομής. Μετά το χωριό Πάπαρης και αφού διασχίσετε μερικά χιλιόμετρα, πλέον εισέρχεστε στον ορεινό όγκο του Ταϋγέτου και θα κινείστε παράλληλα με την κορυφογραμμή του. Στο 30ο χλμ. εισέρχεστε στο χωριό Σκορτσινός και μετά από 8 χλμ. - στο 38ο χλμ. φτάνετε στις πηγές του Ευρώτα, όπου είναι και το πρώτο μεγάλο check point και αποτελεί και κεντρικό σταθμό. Στον εν λόγω σταθμό, θα πρέπει να έχετε φτάσει εντός 5:30 ωρών από την έναρξη του αγώνα. Καταλυκτική ώρα κλεισίματος του σταθμού ορίζεται η 19:30. Επίσης μετά από αυτό το σημείο όλοι οι αθλητές θα πρέπει να φέρουν μαζί τους φακό κεφαλής, προκειμένου να συνεχίσουν και θα γίνει έλεγχος ως προς αυτό! Μετά τις πηγές του Ευρώτα εισέρχεστε για τα καλά στον Ταΰγετο και αρχίζετε να διασχίζετε, όλα τα πανέμορφα και γραφικά χωριά του Ταϋγέτου. Διαδοχικά θα διασχίσετε τα κάτωθι χωριά όπου στα περισσότερα θα υπάρχουν σταθμοί ανεφοδιασμού:
  1. Κυπαρίσσι
  2. Λογκανίκος
  3. Αγόριανη
  4. Γεωργίτσι
  5. Αλευρού
  6. Καστόρι
  7. Καστρί
  8. Βορδόνια
  9. Σέρβου
  10. Καραβάς
5 χλμ. μετά τον Καραβά, φτάνετε στην πρωτεύουσα της Λακωνίας την Σπάρτη, στο 80ο περίπου χλμ. Πλέον έχετε φτάσει στο δεύτερο άγαλμα του αγώνα, αυτό του Βασιλιά Λεωνίδα και στον προορισμό σας.


Για περισσότερες λεπτομέρειες και εγγραφές, επισκεφτείτε τον διαδικτυακό τόπο www.athanatoi.gr