Παράταση για την υποβολή αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες

30.05.2022

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, λαμβάνοντας υπ' όψη τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από την ενεργειακή κρίση οι οποίες δυσχεραίνουν τις οικονομικές συναλλαγές των πολιτών, σε συνδυασμό με τα τεχνικά προβλήματα στις ψηφιακές πλατφόρμες του Ελληνικού Κτηματολογίου, ανακοινώνει ότι χορηγείται παράταση για την υποβολή αντιρρήσεων επί του περιεχομένου των δασικών χαρτών για 45 ημέρες.

Η παράταση αφορά τους δασικούς χάρτες που αναρτήθηκαν εντός του 2021 για τους οποίους η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων εκπνέει στις 31 Μαΐου.

Η νέα καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αντιρρήσεων είναι η 15η Ιουλίου 2022.

Απαραίτητα στοιχεία για την υποβολή παραδεκτής αντίρρησης είναι: οι γεωγραφικές συντεταγμένες των κορυφών του πολυγώνου που περικλείει την έκταση που αφορά το αίτημα, η επισήμανση και περιγραφή έννομου συμφέροντος και η καταβολή του ειδικού τέλους.

Μετά την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής υποβολής της αντίρρησης και με καταληκτική προθεσμία 10 ημέρες μετά την λήξη της προθεσμίας των αντιρρήσεων, αποστέλλεται στο οικείο Σημείο Υποστήριξης της Ανάρτησης Δασικού Χάρτη (ΣΥΑΔΧ) φάκελος στον οποίο περιλαμβάνονται κατ’ ελάχιστο:
  • εκτυπωμένο και υπογεγραμμένο το αντίγραφο της φόρμας αντιρρήσεων, όπως εκδίδεται από την ηλεκτρονική εφαρμογή
  • τα στοιχεία που αποδεικνύουν την καταβολή του ειδικού τέλους ή/και το αποδεικτικό υποβολής αντίρρησης, που εκδίδεται από την ηλεκτρονική εφαρμογή
  • το έννομο συμφέρον.
Τα ανωτέρω εξασφαλίζουν το παραδεκτό του αιτήματος της αντίρρησης.

Συμπληρωματικά αποδεικτικά στοιχεία (π.χ. φωτοερμηνεία, τοπογραφικό διάγραμμα), που επικαλείται ο ενδιαφερόμενος, μπορούν να συμπεριλαμβάνονται είτε στην ανωτέρω αλληλογραφία ή και να κατατίθενται στην Επιτροπή Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠ.Ε.Α.) κατά την εξέταση της αντίρρησης (παρ. 2 άρθρου 16 ν. 3889/2010).