Επικίνδυνος δρόμος στην καρδιά του Ταϋγέτου

12.06.2022

Επικίνδυνος κι εγκαταλελειμμένος είναι ο δρόμος Σταυρωτό Δεντρί προς Νεοχώρι Αρκαδίας και προς Καστόρι - Γεωργίτσι Λακωνίας, στην καρδιά του Ταϋγέτου, ένας από τους πιο σημαντικούς δρόμους του ελκυστικού ορεινού όγκου, καθώς ενώνει 3 νομούς.

Ο δρόμος έχει βυθίσματα που δεν φαίνονται, ενώ υπάρχουν και σημεία που έχουν τοποθετηθεί πλαστικά κολονάκια ακόμα και στην μέση του δρόμου, για να προειδοποιούν τους οδηγούς.

Τα προβλήματα αυτά υπάρχουν χρόνια κι επιδεινώνονται και είναι άμεση κι επιτακτική η ανάγκη να αντιμετωπιστούν.

“Ο δρόμος έχει καθιζήσεις - κατολισθήσεις σε 7 τουλάχιστον σημεία”, μας είπε ο πρόεδρος της Κοινότητας Αλαγονίας Γιώργος Καζάκος και σημείωσε διαμαρτυρόμενος: "Έχει χρόνια να συντηρηθεί, δεν έχουν καθαριστεί τα ρείθρα και τα νερά προκαλούν βυθίσματα. Ενώνει 3 νομούς, Μεσσηνία, Αρκαδία, Λακωνία. Υπάρχουν και γύρω στα 500 μέτρα που έχει διαλυθεί η άσφαλτος".

Καταγράφοντας την μεγάλη σημασία του, τόνισε πως "είναι μέσα στην καρδιά του βουνού, του Ταϋγέτου. Το καλοκαίρι έχει μεγάλη επισκεψιμότητα και είναι αναγκαίο να επισκευαστεί".

Παρατήρησε ότι "είναι πρόβλημα 15 - 20 χρόνων" κι ενημέρωσε πως "έχουν γίνει ατυχήματα με αυτοκίνητα, έχουν σπάσει κάρτερ, ψαλίδια. Εκεί που βλέπεις ευθεία και αναπτύσσεις ταχύτητα, υπάρχει βύθισμα". Επεσήμανε ότι "θέλουμε κόσμο στο βουνό, ο κόσμος το προστατεύει. Θα ειδοποιήσει αν προκληθεί φωτιά".

Ο πρόεδρος της Αλαγονίας μίλησε για εγκατάλειψη στον Ταΰγετο και αναφερόμενος στην έναρξη των εργασιών από την Περιφέρεια στον εθνικό δρόμο Καλαμάτας - Σπάρτης εξέφρασε την ελπίδα ότι θα αποκατασταθούν οι κατολισθήσεις. Ωστόσο, παρατήρησε ότι "στα χωριά της Αλαγονίας με τις κατολισθήσεις του 2019, ακόμα οι δρόμοι είναι απροσπέλαστοι, είναι σε κακή κατάσταση" και κατέληξε: "Ευελπιστούμε μέσα στο καλοκαίρι ότι θα μεριμνήσει ο δήμος να τις επισκευάσει".