Υακίνθεια 2023: Οι «Ιππείς» του Αριστοφάνη στο Αμφιθέατρο Σπαντίδου

01.06.2023

Καλοκαιρινές βραδιές πολιτισμού στην Λακωνία!

Τα «Υακίνθεια», πιστά στο πολιτιστικό τους ραντεβού με το φιλότεχνο κοινό, παρουσιάζουν το Σάββατο 10 Ιουνίου 2023, στις 8 μ.μ., την κωμωδία «Ιππείς» του Αριστοφάνη. Την παράσταση ανεβάζει το Θέατρο «Έξοδος Αιγαίου», στο στολίδι του Ταϋγέτου, το Αμφιθέατρο «Σπαντίδου»*, που βρίσκεται στο Γεωργίτσι Λακωνίας.

Είσοδος ελεύθερη

Οργάνωση: Λακεδαιμονίων Πολιτιστικό Κέντρο «Μνημοσύνη», Παραγωγή: Θεατρική έξοδος - Ηλ. Παροίκου, Σκηνοθεσία: Ν. Παροίκος, Πρωταγωνιστούν: Σπ. Ξένος, Μ. Βαζαίος, Γ. Μιχαλόπουλος, Μ. Γκούτζιου, Μ. Πιτυχούτη, Θ. Τσινιάρος, Μουσική: Π. & Α. Ντουνιαδάκης, Κοστούμια: Α. Περντρώ.

Λίγα λόγια για το έργο

Οι «Ιππείς» περιγράφουν τον αγώνα για την εξουσία, διακωμωδώντας τον τρόπο που ασκείται η πολιτική προκειμένου να αποκτηθεί η εύνοια των πολιτών. Καθοριστικό ρόλο στο ποιος θα υπερισχύσει στην σύγκρουση αυτή, παίζει ο χορός των Ιππέων.

Η κωμωδία στηλιτεύει και χλευάζει την δημαγωγία των πολιτικών και την φαυλότητα της εξουσίας, τον λαϊκισμό και την ρουσφετολογία, τα μικροκομματικά συμφέροντα αλλά και την αφέλεια που πολλές φορές διακρίνει την κοινή γνώμη.

Πρόκειται για την πιο μαχητική ίσως σάτιρα του Αριστοφάνη, η οποία αν και αναφέρεται σε πρόσωπα και καταστάσεις του Πελοποννησιακού πολέμου, σχετίζεται απόλυτα με το σήμερα και την ζοφερή πραγματικότητα που βιώνει ο τόπος μας, μέσα όμως από την ανεπανάληπτα κωμική ματιά του μεγάλου μας ποιητή.

Αριστοφάνης είναι ο μεγάλος δημιουργός της αρχαίας ελληνικής κωμωδίας, ένας άνθρωπος που με ποιητική χάρη, με εντυπωσιακή ελευθεροστομία και με κριτική διάθεση σατίρισε τα κακώς κείμενα του τόπου του και της εποχής του. Μολονότι αντλεί τα θέματά του από τα συγχρονικά του δεδομένα, έχει πιάσει την διαχρονικότητα των ανθρώπινων προβλημάτων.

* Η καλύτερη πρόσβαση προς το Αμφιθέατρο «Σπαντίδου»  είναι από το χωριό Γεωργίτσι Λακωνίας, στην στροφή για το γήπεδο.