Με άλογα και χορό η αναβίωση του εθίμου στον Άγιο Γεώργιο Αλευρούς

06.05.2024

Ημέρα εορτής του Αγίου Γεωργίου και η Αλευρού αναβίωσε το έθιμο της περιφοράς της εικόνας γύρω από την εκκλησία με άλογα και χορό.

Ο κόσμος χάρηκε για την αναβίωση του εθίμου και τα χαμόγελα ήταν ζωγραφισμένα στα πρόσωπα μικρών, μεγάλων και πάνω από όλα του πατέρα Νίκωνα Αθανασόπουλου.

Την εορτή του Αγίου Γεωργίου στην Αλευρού διοργάνωσε η Τοπική Κοινότητα Αλευρούς και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του χωριού στο μικρό και όμορφο χωριό, για να τιμήσει και να εορτάσει τον πολιούχο και προστάτη του χωριού Άγιο Γεώργιο.

Το πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων περιλάμβανε, Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετά αρτοκλασίας, περιφορά της εικόνας του Αγίου Γεωργίου, αναβίωση του εθίμου του «Αφέντη Αγιώργη» με την συμμετοχή και την συμβολή της Λαογραφικής Ομάδας Λακωνίας, χορούς και τραγούδια στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας και κλήρωση με πολλά δώρα και εδέσματα προσφορά σε όλους.

Μετά την κλήρωση των δώρων σειρά είχε η παράδοση που με την φωνή του Λεωνίδα Σταρόγιαννη και των εξαίρετων μουσικών ακολούθησε χορός στο προαύλιο της εκκλησίας.

Ο γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου Σπάρτης Γιώργος Κουρεμπής, την ημέρα της εορτής του, ανέβηκε στο άλογο και με καμάρι και κορμοστασιά τίμησε το έθιμο αλλά και τον Άγιο Γεώργιο στην Αλευρού.

Σημαντική η συμβολή της Λαογραφικής Ομάδας Λακωνίας και του υπεύθυνου Νικόλα Μπαριάμη στην αναβίωση του εθίμου μιας και αυτό είχε ατονήσει τα τελευταία χρόνια. 

Πηγή: SpartaNews.gr