Λαμπρός ο εορτασμός του Αγίου Γεωργίου στην Λακωνία

09.05.2024

Οι εκδηλώσεις σε Ασωπό, Ανώγεια, Αλευρού, Βουτιάνους

Την μνήμη του μεγαλομάρτυρος Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου τίμησε την Δευτέρα της Διακαινησίμου (6/5) η Εκκλησία. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, σε αρκετές περιοχές της Λακωνίας, οι κατά τόπους ενορίες πανηγύρισαν με λατρευτικές εκδηλώσεις και αναβίωση εθίμων τον σημαντικό αυτό Άγιο της Χριστιανοσύνης.

Στον Ασωπό
Το απόγευμα της παραμονής της εορτής του Αγίου Γεωργίου, ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος χοροστάτησε στον πανηγυρικό εσπερινό στον φερώνυμο μεγαλοπρεπή ενοριακό ναό στον Ασωπό Δ. Μονεμβασίας.

Στην ομιλία του προς τους πιστούς, που είχαν κατακλύσει τον ναό, ο σεπτός Ποιμενάρχης αναφέρθηκε αφενός «στις πολλές πτυχές της αγάπης του Θεού προς τον Άνθρωπο, με αποκορύφωμα την θυσιαστική αγάπη που εκφράστηκε με το σταυρικό μαρτύριο του Υιού του Θεού», αφετέρου «στους τρόπους με τους οποίους οι χριστιανοί οφείλουν να ανταποδώσουν την απύθμενη αυτή αγάπη, ώστε να κερδίσουν την Βασιλεία των Ουρανών».

Από την πλευρά του, ο αρχιερατικός επίτροπος και εφημέριος Ασωπού, πρωτ. Γεώργιος Κότσαλης, πριν την Απόλυση, ευχαρίστησε θερμά τον σεβασμιώτατο, επειδή για άλλη μια χρονιά τίμησε το χωριό με την παρουσία του, ενώ παράλληλα του ευχήθηκε «υγεία και μακροημέρευση, ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα το πλούσιο ποιμαντορικό του έργο».

Στα Ανώγεια
Την κυριώνυμη ημέρα τη εορτής, ο Μητροπολίτης Ευστάθιος ιερούργησε στον πανηγυρίσαντα ενοριακό ναό στα Ανώγεια Φάριδος Δ. Σπάρτης.

Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, ο Ιεράρχης χειροθέτησε αναγνώστη τον ιεροψάλτη του ναού, κ. Στέφανο Φουντούκη. Πριν την χειροθεσία, απευθυνόμενος στους πιστούς, ο σεπτός Ποιμενάρχης επεσήμανε ότι «ο Χριστός, όπως υποσχέθηκε και στους μαθητές Του πριν την Ανάληψή Του, βρίσκεται πάντα δίπλα μας, αρκεί η πίστη μας να είναι βαθιά και στερεή, παρά τις δοκιμασίες ή τους πειρασμούς». Μάλιστα, ο σεβασμιώτατος έθεσε ως παράδειγμα τον τιμώμενο Άγιο Γεώργιο, «που υπέστη φρικτά μαρτύρια, αλλά κράτησε μέχρι το τέλος αταλάντευτη την πίστη του». Ολοκληρώνοντας, μίλησε με επαινετικά λόγια για το νέο αναγνώστη, προτρέποντάς τον να «συνεχίσει με τον ίδιο ζήλο να διακονεί την Ενορία Ανωγείων», ενώ παράλληλα του ευχήθηκε ο Πανάγαθος θεός να χαρίζει στον ίδιο και την οικογένειά του υγεία και χαρά».

Τίμησε τον προστάτη της η Αλευρού
Ημέρα εορτής του Αγίου Γεωργίου και στην Αλευρού Δ. Σπάρτης, που τίμησε με μεγαλοπρέπεια τον πολιούχο και προστάτη της, παρουσία αυξημένου αριθμού ντόπιων κι επισκεπτών.

Σημείο αναφοράς, μετά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας, η περιφορά της εικόνας του Αγίου Γεωργίου γύρω από την εκκλησία, σε αναβίωση του εθίμου του «Αφέντη Αγιώργη», με άλογα και χορό και την καθοριστική συμμετοχή της Λαογραφικής Ομάδας Λακωνίας.

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με χορούς και τραγούδια που απέδωσαν ο Λεωνίδας Σταρόγιαννης και η ορχήστρα του στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας, ενώ ακολούθησε κλήρωση με πολλά δώρα και προσφορά εδεσμάτων σε όλους.

Μεταξύ άλλων, στον εορτασμό παρέστη και ο γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης, Γιώργος Κουρεμπής, ο οποίος μάλιστα ανέβηκε σε ένα άλογο, έχοντας ενεργό ρόλο στο ζωντάνεμα του εθίμου του «Αφέντη Αγιώργη».

Σημαντική και η συμβολή της Λαογραφικής Ομάδας Λακωνίας και του υπεύθυνου Νικόλα Μπαριάμη στην διατήρηση του εθίμου, το οποίο είχε αδρανήσει τα τελευταία χρόνια.

Τις εκδηλώσεις στην Αλευρού διοργάνωσε η Τοπική Κοινότητα Αλευρούς και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του χωριού.

Η παράδοση αναβίωσε και φέτος στον Άγιο Γεώργιο Βουτιάνων
Με πατροπαράδοτο τρόπο και συμμετοχή μεγάλου αριθμού πιστών, τιμήθηκε και φέτος η μνήμη του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου στους Βουτιάνους Δ. Σπάρτης, που αποτελεί έναν από τους πιο διαδεδομένους τόπους εορτασμού του Αγίου, διαχρονικά στην Λακωνία.

Η ημέρα ξεκίνησε με τέλεση Θείας Λειτουργίας στο ομώνυμο εκκλησάκι των Βουτιάνων, ενώ ακολούθησαν το έθιμο της αναβίωσης των ιπποδρομιών του Αγίου Γεωργίου, αλλά και οι καθιερωμένες αθλοπαιδιές, όπου παιδιά διαφόρων ηλικιών κι ενήλικες έτρεξαν στον ανηφορικό λόφο.

Η γιορτή συνεχίστηκε με γλέντι, που περιελάμβανε μουσικό πρόγραμμα και χορό, συνοδεία όπως πάντα εκλεκτών μεζέδων, κρασιού και ποτών.












Πηγή: Lakonikos.gr
Φωτογραφίες: ΙΜΜΣ, Τ. Κούρος (spartanews.gr)