Παρουσίαση του ιστορικού θεματικού πάρκου «Σπαρτάπολις»

13.02.2019

Η προμελέτη του ιστορικού θεματικού πάρκου «Σπαρτάπολις», ενός εγχειρήματος που στοχεύει στην μεταβολή του «χάρτη» της πόλης, παρουσιάσθηκε κατά την Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης, την Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα ολιγόλεπτο βίντεο, μια τρισδιάστατη απεικόνιση, που συμπύκνωνε τα κυριότερα στοιχεία του έργου. Παράλληλα, ο εισηγητής κ. Βασίλης Σκρουμπέλος παρουσίασε την μακέτα με τις προτεινόμενες κτιριακές και λοιπές εγκαταστάσεις (ναοί, αγορά, θέατρα, μνημεία) και ενημέρωσε το Σώμα, πως έχει συσταθεί επιτροπή από τον Δήμο, η οποία θα προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να βρεθούν οι εν δυνάμει επενδυτές. Επιπλέον υπογράμμισε, πως το έργο μπορεί να προσελκύσει ακόμα και 1.000.000 επισκέπτες και είναι οικονομικά βιώσιμο με ικανοποιητική απόδοση κεφαλαίων.

Το πάρκο αυτό, στο οποίο ο επισκέπτης μπορεί να δει την αρχαία πόλη της Σπάρτης, του Λεωνίδα και του Λυκούργου και την ζωή των αρχαίων Σπαρτιατών, είναι ένα καινοτόμο αναπτυξιακό έργο στον τομέα του πολιτισμού και τουρισμού, με σκοπό την διεθνή αναγνωρισιμότητα και προσέλκυση μεγάλου όγκου εσωτερικού και κυρίως εξωτερικού τουρισμού.

Τα θεματικά πάρκα συνιστούν ένα σαφή πόλο έλξης για τους επισκέπτες δημοφιλών τουριστικών προορισμών παγκοσμίως. Στα πρότυπα αυτά, η Σπάρτη αξιοποιεί το όνομα, την ιστορία και την διεθνή «ακτινοβολία» της. Μέσω της δημιουργίας του «Σπαρτάπολις» θα δοθεί έμφαση στην ενδυνάμωση και ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει η πόλη (ιστορικό υπόβαθρο, διεθνής αναγνωσιμότητα, φυσικό κάλλος, ήπιο κλίμα, κοντινές αποστάσεις), στοιχεία που την καταξιώνουν ως έναν κορυφαίο προορισμό, αλλά χρήζουν εκτενέστερης προβολής.







Πηγή: Δήμος Σπάρτης