Μηδενικά τα κρούσματα κορωνοϊού στην Λακωνία

04.05.2020

Στη νέα φάση της μάχης κατά του κορωνοϊού εισήλθε από την Δευτέρα 4 Μαΐου η χώρα μας. Η εκστρατεία του «Μένουμε Σπίτι» έδωσε την θέση της, πλέον, σε εκείνη που μάς παρακινεί να «Μένουμε Ασφαλείς». Χρήση μάσκας, σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, αποστάσεις ασφαλείας, αλλά και η αποφυγή του συνωστισμού είναι μερικές από τις συνήθειες που πρέπει να υιοθετήσουν οι πάντες για την προστασία της δημόσιας υγείας και να αποφευχθεί μια απρόβλεπτη επάνοδος του covid-19 στην Ελλάδα, τουλάχιστον στην παρούσα φάση.

Στις 6 τα ξημερώματα της Δευτέρας έγινε η άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις (κατάργηση βεβαιώσεων και sms) μετά από διάστημα 42 ημερών καραντίνας, ωστόσο ισχύει έως τις 18 Μαΐου η απαγόρευση κίνησης εκτός νομού. Παράλληλα, το κοινό υποδέχτηκαν καταστήματα όπως βιβλιοπωλεία, καταστήματα με γραφική ύλη, καταστήματα υπολογιστών και λογισμικού, τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, αθλητικών ειδών, ανθέων, ΚΤΕΟ, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, καταστήματα για γυάλισμα υποδημάτων και οπτικών.

«Μπήκαμε στην γέφυρα ασφάλειας που μας πάει σε μια νέα κανονικότητα. Στόχος είναι η σταδιακή και ασφαλής επανεκκίνηση της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να πάρουμε πίσω τις ζωές μας. Από σήμερα, αίρονται οι περιορισμοί στις εντός του Νομού μετακινήσεις, αλλά όχι στις μετακινήσεις προς την Περιφέρεια και τα νησιά. Επανεκκινούν την λειτουργία τους επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου, καθώς και επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, ώστε από σήμερα να μπορούμε  να πούμε ότι την  επόμενη εβδομάδα θα κάνουμε ακόμη ένα βήμα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Όμως, όλοι ξέρουμε, ότι τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Ότι η επιστροφή στη νέα κανονικότητα μοιάζει με έξοδο από τον Λαβύρινθο. Και όλοι εμείς, σαν τον Θησέα, πρέπει να ακολουθήσουμε ευλαβικά τον μίτο της Αριάδνης, για να βγούμε ασφαλείς από τον λαβύρινθο της πανδημίας του κορωνοϊού.  Οφείλουμε, όπως κάναμε μέχρι τώρα, να ακούμε τους ειδικούς. Θα ήταν, άλλωστε, άδικο να χαθούν όσα πετύχαμε με θυσίες τους προηγούμενους μήνες.

Ξέρουμε ότι η πορεία στην γέφυρα που άνοιξε σήμερα θα αξιολογείται καθημερινά. Κάθε σχέδιο, όπως τόνισε και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, υπόκειται σε βελτιώσεις ή και αναθεωρήσεις, ανάλογα με τις εξελίξεις. Σε κάθε περίπτωση θα πηγαίνουμε σταδιακά, προσεκτικά και ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα. Στην πορεία αυτή, θα μας συντροφεύουν συμπεριφορές και μέτρα προστασίας, αναγκαία για να μένουμε ασφαλείς. Συχνό και σχολαστικό πλύσιμο χεριών, αποφυγή αγγίγματος στο πρόσωπο, τήρηση αποστάσεων, χρήση μάσκας, όπου αυτό είναι απαραίτητο και φυσικά, παραμονή στο σπίτι και επικοινωνία με τον γιατρό μας με το πρώτο σύμπτωμα. Σε κάθε περίπτωση κλειδί για την επιτυχία, όπως και στην πρώτη φάση, θα είναι η ατομική ευθύνη και η συλλογική μας ωριμότητα, η πειθαρχία και η εμπιστοσύνη στις υποδείξεις των ειδικών».

Εκτός τειχών της Λακωνίας ο covid-19
Εν τω μεταξύ, συγκεντρωτικά δεδομένα για την έκταση του κορωνοϊού στην Ελλάδα κατά τις τελευταίες 42 ημέρες παρουσίασε την Κυριακή (3/5). Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, το 55,9% των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων, δηλαδή 1496 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική, ενώ 237 κρούσματα εντοπίστηκαν σε δομές φιλοξενίας και οικισμούς, 198 στην Κεντρική Μακεδονία, 160 στην Δυτική Μακεδονία, 125 σε πλωτά μέσα, 94 στην Δυτική Ελλάδα, 93 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και «λιγότερα στις υπόλοιπες περιφέρειες».

Μηδενικά επιβεβαιωμένα κρούσματα κατεγράφησαν στους νομούς Ευρυτανίας, Λακωνίας και Φωκίδας. Στην περίπτωση της περιοχής μας, αν και καταγράφηκε ένα επίσημο επιβεβαιωμένο κρούσμα (του 89χρονου με καταγωγή από την Κοκκάλα Αν. Μάνης), αυτό τελικά δεν προσμετρήθηκε στον νομό, καθώς θεωρήθηκε «εισαγόμενο», εφόσον ο ηλικιωμένος είναι μόνιμος κάτοικος Αττικής και είχε μεταβεί στην Μάνη για προσωρινή διαμονή.

Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίστηκαν στον νομό Καστοριάς (85), Κοζάνης (71), Ξάνθης (52), Λάρισας (50) και Ηλείας (40).

Σε επίπεδο δήμων, στον Δήμο Αθηναίων σημειώθηκαν 314 κρούσματα και ακολουθούν: Δήμος Κηφισιάς (116), Δήμος Θεσσαλονίκης (85), Δήμος Καστοριάς (79), Δήμος Φιλοθέης - Ψυχικού (73), Δήμος Πειραιά (59), Δήμος Χαλανδρίου (52), Δήμος Γλυφάδας (49), Δήμος Περιστερίου (46), Δήμος Λαρισσαίων (42), Δήμος Πατρέων (38), Δήμος Νέας Σμύρνης (37), Δήμος Αμαρουσίου (35), Δήμος Νέας Ιωνίας (35), Δήμος Ξάνθης (34), Δήμος Εορδαίας (31).

Πηγή: Lakonikos.gr